Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Izabrani svi finalisti Pjesme Evrovizije

10 Maj 2024
2 min.
Izabrani svi finalisti Pjesme Evrovizije

U drugom polufinalu “Pjesme Evrovizije” sinoć je izabrano još 10 zemalja koje će se naći u finalu u subotu 11. maja u švedskom gradu Malmeu.

Zahvaljujući glasovima gledalaca, nakon nastupa u Malme areni od 16 takmičara u finale su prošli Letonija, Austrija, Holandija, Norveška, Izrael, Grčka, Estonija, Švajcarska, Gruzija i Jermenija.

Drugo polufinale proteklo je uz uobičajeno raznovrsne, vizualno raskošne nastupe muzičara.

Najiščekivaniji nastup, usljed propalestinskih protesta i zvižduka posjetilaca upućenih na probi, bio je Izraelke Eden Golan, koja je sigurno izvela pesmu “Hjurikejn”.

Megara iz San Marina ponudila je tehno pank pjesmu “11:11” u stilizaciji manga stripa, dok je Švajcarac Nemo oduševio izvodeći “The Code” dok se vrtio u ružičastoj bundici i suknjici na kružnom podijumu.

Dašak skandinavskog metala donijeli su norveški Gate sa “Ulveham”, a Holanđanin Just Klajn je pjesmu “Europapa” završio dirljivom posvetom preminulom ocu i porukom o svijetu bez granica.

Iz prvog polufinala održanog u utorak u finale su se plasirali predstavnica Srbije Teja Dora sa pjesmom “Ramonda”, kao i hrvatski muzičar Bejbi Lazanja i slovenačka pop pjevčica Raiven.

Tada su se plasirali i Portugal, Ukrajina, Litvanija, Finska, Kipar, Irska i Luksemburg, a direktno u finale idu domaćin Švedska i “velika petorka” – Francuska, Njemačka, Italija, Španija i Velika Britanija.

Sputnjik

Povezani članci

“Dani Rusije u Republici Srpskoj”

 U Banjaluci se danas nastavlja Festival “Dani Rusije u Republici Srpskoj” predstavljene mogućnosti obrazovnog, istraživačkog i inovacionog sistema Rusije . Predstavljanje će biti u okviru tematskog bloka “Javna diplomatija, nauka i obrazovanje u Ruskoj Federaciji: mogućnosti” u prostorijama Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci. Organizatori su za sutra najavili okrugli sto “Dijalog kultura: iskustvo zajedničkog […]

Održano književno veče “Iz tamnog dana u svjetlosnu noć uz čudesnu moć”

Gradska organizacija slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo organizovala je sinoć književno veče pod nazivom “Iz tamnog dana u svjetlosnu noć uz čudesnu moć” na kojem su učestvovali i slijepi i slabovidi književni stvaraoci iz Republike Srpske. Sekretar Gradske organizacije slijepih i slabovidih Jovica Mijatović rekao je novinarima da su učesnici književne večeri iz Banjaluke, Kneževa, […]