Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Mitropolit Hrizostom služio u Sabornom hramu u Sarajevu

03 Maj 2024
2 min.
Mitropolit Hrizostom služio u Sabornom hramu u Sarajevu

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je večernje sa iznošenjem plaštanice u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu u prisustvu nekoliko desetina vjernika.

Večernje je služeno sa čitanjem statija i iznošenjem plaštanice, koja simbolizuje stradanje Isusa Hrista.

Bogosluženju su uglavnom prisustvovali nekadašnji stanovnici Sarajeva koji su došli da u Sabornom hramu proslave najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Veliki petak u znak sjećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti.

Na najtužniji dan u godini crkvena zvona ne zvone, već se početak službe u hramovima označava klepetalima, udarcima drvenim batovima u drvenu ploču.

U hramovima Srpske pravoslavne crkve na Veliki petak služe se carski časovi, a uveče se čitaju statije sa iznošenjem plaštanice.

Srpska pravoslavna crkva proslaviće u nedjelju Vaskrs.

U Staroj crkvi u Sarajevu, mitropolit Hrizostom će sutra, na Veliku subotu, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u 9.00 časova.

Na Vaskrs, 5. maja, vladika Hrizostom će u Sabornom hramu u Sarajevu služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u 9.00 časova, a Pashalno večernje u 17.00 časova.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Sarajevu mitropolit će služiti i drugog dana Vaskrsa, 6. maja, u 9.00 časova.

SRNA

Povezani članci

Kalabuhov: Rezolucija o Srebrenici provokacija koja nosi destabilizaciju

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da je rezolucija o Srebrenici, o kojoj će raspravljati Generalna skupština UN, velika provokacija koja donosi destabilizaciju i narušava proces pomirenja u BiH. “Kada su Englezi 2015. godine dobili `po glavi` vetom Ruske Federacije, pristupili su starinskoj strategiji `ubij neprijatelja tuđim nožem`. I sad oni koriste […]

Narkokartel preko plaćenika iz CIK-a planirao izbornu krađu

Prepiske sa aplikacije “Skaj” Harisa Behrama, uhapšenog u akciji “Crna kravata dva”, i vođe narkokartela Edina Gačanina pokazuju da je taj narkokartel iz Dubajia, preko osobe iz Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, finansirao i namiještao izbornu krađu na izborima u BiH, piše “Avaz”. Sarajevski dnevnik navodi da je preko “Skaj” aplikacije otkrivena prepiska u kojoj […]