Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Obilježavanje 32 godine od formiranja Vojske Republike Srpske

10 Maj 2024
2 min.
Obilježavanje 32 godine od formiranja Vojske Republike Srpske

U kasarni “Kozara” u Banjaluci danas će biti obilježen Dan Vojske Republike Srpske, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prema protokolu, u Centralnoj spomen sobi Vojske Republike Srpske u 11.00 časova biće služen parastos poginulim borcima Vojske i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata, dok će u 11.30 časova biti položeni vijenci.

Centralna svečanost biće održana na stadionu kasarne “Kozara” od 12.00 časova.

Izjave za novinare planirane su za 13.00 časova, najavljeno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Planirano je da ovogodišnjem programu obilježavanja 12. maja – Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i Dana Vojske Republike Srpske prisustvuju najviši predstavnici političkog, javnog i vjerskog života, predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te druge zvanice i gosti.

Iz Narodne skupštine Republike Srpske najavljeno je da će obilježavanju prisustvovati predsjednik Skupštine Nenad Stevandić.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske prvobitno je osnovana pod nazivom Vojska Srpske Republike BiH. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

Krsna slava Vojske Republike Srpske je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

SRNA

Povezani članci

Obilježene 32 godine Višegradske brigade

U Višegradu su danas obilježene 32 godine od formiranja Višegradske brigade i poručeno je da je potrebno srpsko jedinstvo, da se Srbi pomažu i čuvaju Republiku Srpsku. Predsjednik opštinske Boračke organizacije Aleksandar Savić rekao je da je sloboda skupo plaćena za 145 poginulih boraca i više od 200 ranjenih. “Zato slobodno možemo reći da svako […]

Obilježeno 29 godina Devetog odreda Specijalne brigade policije

U Foči je danas obilježeno 29 godina od formiranja Devetog odred Specijalne brigade policije Republike Srpske u kojem su bili prekaljeni borci koji su se posebno istakli na hercegovačkom i sarajevskom ratištu. “Sjećam se većih bitaka sa fočanskim odredom u kojima su pokazali izuzetnu hrabrost, poput bitke na sarajevskom ratištu kada su muslimanske snage probile […]