Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Za lokalne izbore potrebno oko 19 miliona KM

08 Maj 2024
3 min.
Za lokalne izbore potrebno oko 19 miliona KM

Lokalni izbori, koji će u BiH biti održani 6. oktobra, koštaće oko 19 miliona KM, a biraće se 3.200 odbornika, odnosno vijećnika i 143 gradonačelnika, odnosno načelnika.


Predsjednik Centralne izborne komisije BiH /CIK/ Irena Hadžiabdić je na današnjoj konferenciji za novinaree nakon što su na sjednici CIK-a raspisani lokalni izbori, rekla da će troškovi CIK-a za lokalne izbore iznositi oko 19 miliona KM, od čega je već odobreno sedam miliona i 410.000 KM.

Hadžiabdićeva je navela da je CIK Ministarstvu finansija i trezora u Savjetu ministara uputio zahtjev za dodatna četiri miliona i 173.000 KM u svrhu angažovanja dodatnog osoblja i implementaciju pilot projekata u vezi sa novim izbornim tehnologijama.

“Procjene su da će troškovi gradova i opština na lokalnim izborima iznositi oko 7,5 miliona KM”, rekla je Hadžiabdićeva.

Ona kaže da, prema centralnom biračkom spisku, koji je zaključen u ponoć, u BiH ima 3.406.088 birača.

“Svaki punoljetni državljanin BiH je vađenjem lične karte automatski upisan u centralni birački spisak”, rekla je Hadžiabdićeva.

Hadžiabdićeva je istakla da je potrebno da državljani BiH, koji žive u inostranstvu, a žele da glasaju na izborima, podnesu prijavu za glasanje putem platforme “e-izbori” do 23. jula u ponoć.

“Državljani BiH koji su se prijavili za glasanje na prošlim izborima u naredna dva dana dobiće obavještenje imejlom da potvrde svoju registraciju, a imaće i mogućnost da putem portala `e-izbori` preuzmu svoju prijavu i, eventualno, izmijene podatke”, rekla je Hadžiabdićeva.

Raseljena lica, takođe, mogu izvršiti promjenu biračke opcije za ove izbore, uz podnošenje zahtjeva nadležnom centru za birački ispisak do 23. jula.

Hadžiabdićeva je istakla da sve političke stranke i nezavisni kandidati elektronsku prijavu za učešće na izborima moraju podnijeti od sutra do 24. maja.

“Nakon što budu ovjerene političke stranke i kandidati, od 10. do 18. juna teče rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi nezavisnih kandidata”, rekla je Hadžiabdićeva.

Od 26. juna do 8. jula, prema riječima Hadžiabdićeve, podnose se kandidatske liste.

“Nakon provjere i ovjere kandidatskih listi, one će do 22. avgusta biti objavljene u dnevnim i službenim novinama”, rekla je Hadžiabdićeva.

Ona je navela da izborna kampanja počinje 6. septembra i traje 30 dana, te da izborna tišina počinje 5. oktobra u 7.00 časova i traje do 19.00 časova na dan izbora.

“Svi kandidati moraju biti punoljetni državljani BiH i ne smiju imati izrečenih sankcija zabrane kandidovanja. Svaki kandidat mora imati prijavljeno mjesto prebivališta u lokalnoj jedinici za koju se kandiduje”, rekla je Hadžiabdićeva.

Hadžiabdićeva je naglasila da je uz prijavu potrebno skupiti i 100 potpisa birača u uslovni birački spisak za opštine u kojima broj birača nije veći od 10.000 ili 200 potpisa za opštine u kojima je broj birača veći od 10.000 ili pet odsto potpisa za opštine gdje broj birača nije veći od 1.000.

Ona je navela da je potrebno dostaviti i izvod iz sudskog registra, broj posebnog računa za finansiranje kampanje, finansijski izvještaj, dokaz o uplaćenoj taksi koja iznosi 2.000 KM za političke stranke u sjedištu stranke za oba nivoa, što važi i za nivo načelnika, gardonačelnika i za nivo opštinskog vijeća.

Hadžiabdićeva je rekla da taksa za kandidaturu nezavisnog kandidata iznosi 1.000 KM.

SRNA

Povezani članci

Poslanici sutra o predloženim dopunama Izbornog zakona

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH održaće sutra sjednicu na čijem bi dnevnom redu trebalo da se nađu dva prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH. Jedan prijedlog podnijeli su poslanici Kluba SDA, a drugi poslanik Šemsudin Mehmedović i oba su sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku. Klub poslanika SDA u obrazloženju navodi da se, […]

Dodik: Analizirana situacija u vezi sa prijedlogom rezolucije u Srebrenici

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izvršena kratka analiza situacije u vezi sa prijedlogom rezolucije o Srebrenici. “Ne možemo ništa sa garancijama reći, ali još vjerujemo da će značajan broj zemalja razumjeti koliko će biti negativnih reperkusija po odnose između Bošnjaka i Srba nakon donošenja […]