Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Bećković: U kulturi je spas, izlaz i rješenje

14 Septembar 2024
2 min.
Bećković: U kulturi je spas, izlaz i rješenje

Akademik Matija Bećković rekao je danas u Istočnoj Ilidži da je u kulturi spas, izlaz i rješenje i da za kulturu ne smije biti prepreka i granica, jer ona treba da povezuje sve narode.


Bećković je u Galeriji “Žarko Vidović” u kojoj je izložena stalna postavka slika Mileve Mice Todorović i gdje je održan okrugli sto “Vjera, sloboda, umjetnost i stradanje u 20. vijeku” istakao da su Todorovićeva i Vidović stradalnici koji su mislili da ih se niko nikada neće sjetiti, te da je pohvalno što je u Istočnom Sarajevu otvorena galerija posvećena njima.

“Ono čemu su oni posvetili život, a to je umetnost, ovde će ih nadživeti. Oni se tome nisu nadali. Kada pročitate njihove zapise, videćete da je Mica Todorović govorila kako nije pripadala nijednom likovnom pravcu i da je slikala samo svoja osećanja i doživljaje i bila svoja. Ipak, zahvaljujući ovim ljudima koji su uvideli da je u kulturi spas i rešenje, ona i danas živi”, rekao je Bećković.

Govoreći o Žarku Vidoviću koji mu je, kako je rekao, bio komšija u Beogradu, Bećković je naveo da se ni on nije nadao da će njegova djela biti upamćena i da neće pasti u zaborav.

“Potucao se za života po raznim gradovima. U Beogradu nije propustio nikoga ko je u kulturi išta značio. Poživeo je dugo, umro je lako, ostavio mnogo rukopisa. Na kraju života bio je posvećen crkvi, veri”, rekao je Bećković novinarima.

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta iz Foče Vladislav Topalović istakao je značaj zaostavštine Žarka Vidovića, koji je bio i jedan od prvih profesora Bogoslovskog fakulteta.

“NJegove zasluge bih sveo na jednu rečenicu, a to je da je on učinio ono što su učinili klasici evropske teologije. Učinili su preteologizaciju filozofije potpuno neočekivano. Upravo to je Žarko Vidović učinio ovdje. Zato je naša obaveza da ga se trajno sjećamo”, poručio je Topalović.

Književnik Muharem Bazdulj podsjetio je da su Mica Todorović i Žarko Vidović bili jasenovački logoraši.

“Moja ideja je da se ovom prilikom najviše osvijetli ta podudarnost u njihovim životima”, rekao je Bazdulj.

SRNA

Povezani članci

“TermagART” festival na Јahorini

U posljednjoj sedmici septembra, od 23. do 28. septembra 2024. Termag Hotel Јahorina će biti mjesto okupljanja vrsnih umjetnika gdje ćemo slaviti prirodu, stvaralaštvo, pozitivnu energiju, duševni mir, sve one uzvišene vrijednosti koje umjetnost objedinjuje u svojoj univerzalnosti. Festival “TermagART” ima za cilj promociju umjetnosti i stvaralaštva, te će pored bogatog programa okupiti vrsna umjetnička […]

Završeni “Dani Duška Trifunovića”

Koncertom Nede Ukraden i Nemanje Radoševića u Palama završena je manifestacija “Dani Duška Trifunovića”. Mnogobrojna publika, od najmlađih do najstarijih, uživali su sinoć u Olimpijskom parku u pjesmama ova dva pjevača. Manifestaciju je po 18. put organizovao Kulturno-sportski centar Pale u čast ovog književnika, pjesnika i televizijskog autora. Pokrovitelji su bili opština Pale, grad Istočno […]