Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Budimir: Saradnja Univerziteta i Ministarstva daje rezultat

13 Septembar 2024
4 min.
Budimir: Saradnja Univerziteta i Ministarstva daje rezultat

 Ministru za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željku Budimiru izjavio je večeras da se Univerzitet u Istočnom Sarajevu razvija uz pomoć Ministarstva što daje rezultat u visokom obrazovanju.


Uoči svečane akademije na kojoj mu je uručen Orden Univerziteta Istočno Sarajevo, povodom obilježavanja 32 godine postojanja ove visokoobrazovne ustanove, Budimir je istakao da je analiza pokazala da će nova akademska godina biti zadovoljavajuća i da je zadovoljan upisom.

“Blago smo povećali uspjeh. U apsolutnim brojevima smo dobri na određenim studijskim programima”, naveo je Budimir.

On je rekao da je saradnja sa rukovodstvom Univerziteta veoma dobra, te naveo završetak nekoliko infrastrukturnih projekata.

“Očekujem vrlo brzo otvaranje zgrade Rektorata, Muzičke akademija se završava. Podižemo uslove u studentskom standardu. Završeno je opremanje Studentskog centra, tako da se Univerzitet u Istočnom Sarajevu razvija, a Ministarstvo mu asistira i pomaže”, naglasio je Budimir.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je dan Univerziteta prilika da se prisjete svih onih koji su gradili ovu visokoobrazovnu instituciju, kao i onih koji danas doprinose razvoju.

On je istakao da je ovo prilika da predstave rezulteta od prošle godine na koje smo ponosni, prevenstveno na međunarodnu afirmaciju budući da su ove godine zabilježili izuzetne rezultate na globalnim rang-listama univerziteta.

“Zauzeli smo prvu poziciju svih univerziteta iz BiH na `Vebometriks` listi, koja je jako relevantna”, naveo je Kulić.

Prema njegovim riječima, Univerzitet u Istočnom Sarajevu u proteklih godinu dana napredovao je za oko 205 mjesta na globalnoj rang-listi univerziteta i sada se nalazi na 2.800 poziciji od 31.000 institucija koje se rangiraju na “Vebometriks” rang-listi, što je najbolji rezultat u istoriji.

Kulić je naglasio da je posebna pažnju u ovoj godini posvećena međunarodnoj saradnji Univerziteta, jer to utiče na plasman na globalnim rang-listama.

Izrazivši zadovoljstvo i ponos radom studenata na ovogodišnjoj upisnoj politici, Kulić je rekao da je nakon prvog i drugog roka upisano za 15 odsto više studenata, te da se na nekim fakultetima očekuje i treći rok.

Kulić je istakao da je zbog smanjenog interesovanja domaćih studenata, opredjeljenje Univerziteta upis stranih studenata koji nastavu slušaju na engleskom ili nekom drugom jeziku, gdje je Medicinski fakultet u Foči postao regionalni lider sa 450 stranih studenata.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je da je Univerzitet rastao zajedno sa ovim gradom i Republikom Srpskom, ali i sa narodom koji je iznova stvarao jedan novi grad.

Ćosić je izjavio da je danas evidentno da brojni kadrovi koji su školovani na fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu učestvuju u društvenim, privrednim, socijalnim i drugim oblicima života u Srpskoj i utiču na njenu budućnost.

On je ponovio da je Univerzitet najznačajniji stub grada Istočnog Sarajeva, jer bi, bez osam fakulteta, pozicija ovog grada bila znatno drugačija.

Profesor na Novosadskom univerzitetu Zoran Milošević rekao je da se angažovanošću ministra Budimira i svih drugih u Vladi Srpske intenzivno radi na uspostavljanju naučno-tehnoloških parkova, odnosno snažnije povezanosti nauke i privrede.

“Cijenim da ćemo zajedno biti bolji u procentu visokoškolaca, ali i povezanosti nauke i privrede i omogućiti intenzivniji razvoj društva, a time i opstanak Srba, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u regionu”, naveo je Milošević.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja pojedincima koji su u proteklom periodu pomagali razvoj Univerziteta, kao i najboljim studentima i istraživačima.

Jedan od njih je i Darko Krsman, student Bogoslovskog fakulteta, koji je rekao da ovo priznanje predstavlja dokaz da su rad i trud prepoznati.

Obilježavanju 32 godine uspješnog rada i postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu prisustvovale su brojne zvanice iz javnog i političkog života u Republici Srpskoj i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, pod nazivom Univerzitet u Sarajevu Republike Srpske, osnovan je 14. septembra 1992. godine odlukom Narodne skupštine Republike Srpske.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Vujičić će stajati na braniku Republike Srpske

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da kandidat SNSD-a za načelnika opštine Istočna Ilidža Miroslav Vujičić treba da bude izabran na tu funkciju jer će nesumnjivo stajati na braniku Republike Srpske, Istočne Ilidže i Istočnog Sarajeva. Dodik je istakao da je večeras došao u Istočnu Ilidžu da podrži Vujičića zato što vjeruje u pobjedu Republike […]

LUDILO „SEĆIJAŠA“: Ćosić zapalio svijeću za sve koji su osmisli da tenk stave kao spomenik u Sarajevu

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva kaže za Novosti da se do sada svašta doživjelo od sarajevske čaršije i sarajevskih „sećijaša“, ali kako kaže izvitoperenost i bolest uma manifestovanu postavljanjem tenka kao spomenika i to u blizini škole, vrhunac je njihovog ludila. Mi se molimo za njihovu djecu da porastu u normalne i zdrave ljude i […]