Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Četrnaesti dan blokade srpskih institucija na sjeveru KiM; Četvorici mladića 30 dana kućnog pritvora

12 Septembar 2024
1 min.
Četrnaesti dan blokade srpskih institucija na sjeveru KiM; Četvorici mladića 30 dana kućnog pritvora

Zaposleni u privremenim opštinskim organima, PIO fondu, kancelariji za Kosovo i Metohiju – i dalje, 14 dana od početka blokade, ne mogu na svoja radna mjesta. Četvorici srpskih mladića sa sjevera KiM, pritvorenih zbog navodnog napada na takozvanu kosovsku policiju, određen je kućni pritvor od mjesec dana. Srbi su tokom njihovog saslušanja protestovali.

Blokada privremenih organa u opštinama na sjeveru Kosova i Metohije traje od 30. avgusta.

Dokumentacija koju je takozvana kosovska policija zaplijenila završila je u kosovskoj arhivskoj agenciji, u kojoj kažu da je riječ o “značajnoj količini arhivske građe”, javljaju prištinski mediji.

Srbi su juče protestovali ispred stanice policije, sa pištaljkama i transparentima “Policija Kurtilenda”, “Pustite nam decu!”, ”Vratite nam decu!”.

Četvoricu srpkih mladića policajci su brutalno pretukli prilikom privođenja u Mitrovici, a tzv. kosovska policija tvrdi da je fizički napadnut i njen pripadnik, ali ne navodi kako je do tog napada došlo.

Mladićima je određen kućni pritvor od mjesec dana.

Istog dana tužilaštvo u Prištini je objavilo optužnicu za slučaj Banjska – protiv 45 osoba. Tereti ih za navodni “terorizam”, odnosno krivična dela “protiv ustavnog poretka i bezbjednosti, finansiranje terorizma i pranje novca”.

Sputnjik

Povezani članci

Vučević: Vrhunac vodenog talasa na Dunavu između 24. i 26. septembra, ne očekuju se veći problemi

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da se vrhunac vodenog talasa na Dunavu očekuje između 24. i 26. septembra, ali da u Srbiji ne bi trebalo da bude većih problema. Poslije sjednice Kriznog štaba za vanredne situacije, Vučević je istakao da nema mjesta panici, te da veći vodostaj na Dunavu, a “nešto izazovniji kod Šapca […]

Srbin iz Zvečana izašao iz pritvora, osuđen na dvije godine zatvora uslovno

Srbin Slobodan Miletić oslobođen je iz pritvora i pred Osnovnim sudom u Prištini osuđen na uslovnu kaznu zatvora zbog navodnog napada na službeno lice. Miletića je sud oslobodio pritvora nakon što je priznao krivicu za “napad na službeno lice” i “učešće u grupi koja čini krivično djelo i huliganstvo” na protestu Srba u maju prošle […]