Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas je Sveti Sveštenomučenik Teodot Ankirski

20 Jun 2023
1 min.
Danas je Sveti Sveštenomučenik Teodot Ankirski

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Sveštenomučenika Todota Ankirskog.

Ovaj Hristov mučenik bio je potajni hrišćanin. Bio je krčmar u Ankiri u vrijeme cara Dioklecijana. Pomagao je crkvu i sahranjivao tijela svetih mučenika. Tako je sahranio i tijela sedam djevojaka koje su postradale za Hrista: Tekuse, Aleksandre, Klavdije, Faine, Efrasije, Matrone i Julije, koje su nakon mučenja udavljene u jezeru.

Sveta Tekusa javi se u snu Teodoru i reče mu da izvadi njihova tijela i sahrani ih, što on, po mrkloj noći, sa jednim drugom, i učini. Ali taj drug ga prošpija sudiji, koji ga stavi na muke, zube mu polomi kamenjem, a tijelo pretvori u rane. Posječen je 303. godine. Tijelo mu je sahranio jedan sveštenik. Tu je kasnije podignut hram. Sveti Teodot Ankirski posječen je za Hrista na ovaj dan.

Molitva

Bio si nasljednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto djelo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao riječ istine i radi vjere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Teodote: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

Povezani članci

Danas Sveti Petar Dabrobosanski

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja danas Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog. Sveštenomučenik Petar /Zimonjić/, mitropolit dabrobosanski, sin je vojvode i sveštenika Bogdana Zimonjića. Rođen je u Grahovu 24. juna 1866. godine. Monaški postrig primio je 6. septembra 1895. godine. Za episkopa zahumsko-hercegovackog hirotonisan je i ustoličen u Mostaru 9. juna 1903. godine. Poslije odlaska u mirovinu […]

Danas slavimo Svetog Mamanta: Obavezno izgovorite ovu MOLITVU ZA ZDRAVLJE

Srpska pravslavna crkva danas slavi Svetog mučenika Mamanta. Rodom iz Paflagonije, od hrišćanskih znamenitih roditelja, Teodota i Rufine. Roditelji njegovi behu bačeni u tamnicu za Hristovo ime. U tamnici najprije mu umre otac; a majka mu, pošto rodi njega, i sama skonča. Tako dakle osta novorođeni mladenac u tamnici između mrtvih tijela svojih roditelja. No […]