Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas je veliki praznik – običaj nalaže da uradite samo jednu stvar

03 Oktobar 2024
2 min.
Danas je veliki praznik – običaj nalaže da uradite samo jednu stvar

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen svetom Jevstatiju, zaštitniku lovaca, šuma i gora.

Ovaj praznik, koji se obilježava 3. oktobra, slavi svetog Jevstatija, čiji životopis govori da je u mladosti nosio ime Plakida i da je živio u Rimu od 70. do 120. godine nakon Hristovog rođenja. Plakida je bio strasni lovac i vojskovođa za vrijeme careva Tita i Trajana.

Legenda kaže da je, na Veliki petak, tokom lova, naišao na jelena, između čijih rogova se pojavio svijetli krst i čuo glas Gospodnji, koji ga je pozvao da se krsti. Poslušao je glas, primio hrišćanstvo sa svojom porodicom i dobio ime Jevstatije. Nakon krštenja, vratio se u šumu gdje mu se ponovo javio tajanstveni glas koji mu je predskazao stradanje.

Jevstatije se potom sklonio u Egipat sa porodicom i tamo proveo petnaest godina u miru, ali je na kraju ponovo pronađen i vraćen u Rim. Nakon što je odbio da prinese žrtvu kao hrišćanin, zajedno sa porodicom je mučen i ubijen, ali njegovo tijelo ostalo je nepovrijeđeno.

Vjeruje se da bi na ovaj dan trebalo pročitati molitvu svetom Jevstatiju kako bi se odvratila nesreća i donijela sreća. Takođe, prema običaju, preporučuje se prošetati po šumama, livadama ili parkovima, kako bi vas pratila “lovačka” sreća.

Povezani članci

Sutra Miholjske zadušnice

Pravoslavni hrišćani obilježavaju sutra Miholjske zadušnice i, prema tradiciji, izaći će na grobove, prislužiti svijeće i u hramovima dati pomene preminulim precima. Vjernici na taj dan upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oproštaj grijehova. Zadušnice uvijek padaju u subotu, kada se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje […]

Danas se slave LJubav, Vera, Nada i majka im Sofija: Postoji vjerovanje koje se posebno odnosi na sve koji imaju ćerke

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave praznik koji je posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, LJubavi i njihovoj majci Sofiji. Vera, Nada, LJubav i njihova majka Sofija bile su hrišćanske svetiteljke iz 2. veka. Simbol su vrlina na kojima počiva čitavo hrišćanstvo. Vjere se nisu odricale ni kada im je bilo najteže i vodile […]