Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas praznik Svetih srpskih novomučenika jasenovačkih

13 Septembar 2024
1 min.
Danas praznik Svetih srpskih novomučenika jasenovačkih

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ obilježava danas praznik Svetih srpskih novomučenika jasenovačkih.


Sveti srpski novomučenici jasenovački žrtve su ustaškog genocida tokom Drugog svetskog rata, kada je za vrijeme postojanja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ u logorima u Jasenovcu, Donjoj Gradini i Glini od ustaške ruke stradalo više od 700.000 ljudi.

Zajedno sa ovim mučenicima, SPC proslavlja i mnoge druge mučenike postradale u jamama u Prebilovcima, Jadovnu, Ržanima i drugim mjestima.

Sveti arhijerejski sabor SPC je 16. aprila 2010. godine donio odluku da se spomen Svetih novomučenika jasenovačkih proslavlja 31. avgusta po julijanskom, odnosno 13. septembra po gregorijanskom kalendaru.

Ruska i grčka crkva uvrstile su Svete srpske novomučenika u svoje kalendare.

Među novomučenicima našla su se i sveta djeca koja su stradala u specijalnim dječijim koncentracionim logorima u Jastrebarskom i Sisku, osnovanih 1942. godine u NDH.

Kroz logor Jastrebarsko prošlo je više od 3.000 djece, a kroz slični logor Sisak više od 7.000.

Pogrebni dokumenti svjedoče o masovnoj smrti djece zarobljenika. Za samo jedan dan, 22. jula 1942. godine, u Jastrebarskom je sahranjeno 107 djece, a od 11. jula do 26. avgusta 1942. godine 768 djece uzrasta od nekoliko mjeseci do 14 godina.

SRNA

Povezani članci

Danas Sveti Petar Dabrobosanski

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja danas Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog. Sveštenomučenik Petar /Zimonjić/, mitropolit dabrobosanski, sin je vojvode i sveštenika Bogdana Zimonjića. Rođen je u Grahovu 24. juna 1866. godine. Monaški postrig primio je 6. septembra 1895. godine. Za episkopa zahumsko-hercegovackog hirotonisan je i ustoličen u Mostaru 9. juna 1903. godine. Poslije odlaska u mirovinu […]

Danas slavimo Svetog Mamanta: Obavezno izgovorite ovu MOLITVU ZA ZDRAVLJE

Srpska pravslavna crkva danas slavi Svetog mučenika Mamanta. Rodom iz Paflagonije, od hrišćanskih znamenitih roditelja, Teodota i Rufine. Roditelji njegovi behu bačeni u tamnicu za Hristovo ime. U tamnici najprije mu umre otac; a majka mu, pošto rodi njega, i sama skonča. Tako dakle osta novorođeni mladenac u tamnici između mrtvih tijela svojih roditelja. No […]