Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Dodik: Srpska i Srbija danas imaju najveći broj prijatelja u svijetu

01 Maj 2024
3 min.
Dodik: Srpska i Srbija danas imaju najveći broj prijatelja u svijetu

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srbija i Republika Srpska danas imaju najveći mogući broj prijatelja u svijetu, ali da je hendikep što imaju i neprijatelje oličene u NJemačkoj, koja na svaki način pokazuje neprijateljski pristup srpskim nacionalnim politikama.


“Kada se prije sedam, osam godina održavala sjednica Savjeta bezbjednosti UN sve je bilo uniformno, ali danas vidimo ozbiljne razlike. Amerika i dalje ima neke većine u Savjetu bezbednosti, ali nikada srpski narod nije imao više onih koji su spremni da kažu da gnusne optužbe, kao što je ta priča o genocidu, nisu tačne”, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je istakao da NJemačka na svaki način pokazuje neprijateljski pristup srpskim nacionalnim politikama i srpskom nacionalnoj poziciji.

“Od one laži kada su se njihovi helikopteri spuštali na prištinski stadion i njihov ministar odbrane pred Bundestagom lagao da se na tom stadionu nalazi logor. To govori o tome da je sve laž”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da će promijeniti sadašnja garnitura političara, ali da da je pitanje da li je ikada NJemačka odustala od osvete prema Srbima.

“Još jedan je apsurd i to da je njemačka nacija dva puta napala Srbe i pobila više od polovine srpske populacije u prošlom vijeku u dva svjetska rata i stalno nas uporno krive za svoj poraz. Kao da smo mi ušli u Berlin, a ne da su oni bili u Beogradu”, rekao je Dodik.

On je upitao da li bi Srbi sada trebalo da se stide svojih stradanja i predaka.

“Ja bih sad trebalo da se stidim svojih djedova koji su bili u partizanskom pokretu, a Analena Berbok treba da se ponosi zato što je njen djed bio oficir u Hitlerovoj vojci?! Kakvi su to standardi? O čemu se to ovde radi?”, upitao je Dodik.

On je ukazao da nije zgodno kada imate američku administraciju protiv sebe, ali da šta god uradili njihov stav ne možete promijeniti.

“Često sam razmišljao o tome što bi se desilo da sam ja prije 10-15 godina rekao, okej, neka se nastavi politika prenosa nadležnosti na BiH. Onda bi oni mene tapšali po ramenu godinu dana, a poslije toga bi bio zanemarljiv. Da se nastavila politika dodvoravanja EU i SAD sada bi se Republika Srpska na prostoru BiH pominjala kao Republika Srpska Krajina u Hrvatskoj”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da je izabrao teži put, koji je sigurno omogućio da Republika Srpska ostane i da pokaže da postoji.

“To što neki to ne vide, odnosno dio opozicije, zato su u dramatičnoj manjini i ne postoje na kraju kraja. Ali ovdje je glavni problem kako nastaviti egzistirati u BiH u uslovima kada je bošnjačka politika homogena. Bez obzira što su u različnim partijama, vidimo da kod njih nema razlike i njihov glavni cilj je nestanak Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On je istakao da je ideja bošnjačke politike u vezi sa rezolucijom o Srebrenici da se napravi politička platforma za dalje borbu protiv Srpske.

“Kako u tim okolnostima da nastavimo da živimo zajedno? Oni kažu da mi želimo secesiju. Kakva secesija? Od čega? Mi smo unijeli našu Republiku Srpsku u zajednicu. Mi ćemo se tamo razdružiti sa Federacijom BiH”, rekao je Dodik.

SRNA

Povezani članci

Potpisan memorandum o razumijevanju u oblasti zdravstva

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisali su danas u Budimpešti memorandum o razumijevanju između Srpske i Mađarske u oblasti primjene savremene tehnologije u zdravstvu. Potpisivanju je prethodio radni ručak kojem su prisustvovali ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić-Bjelica, ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko […]

Sijarto: Vrijeme da se stavi tačka na spoljne intervencije, prijetnje sankcijama i demonizaciju srpske nacije

Mir i stabilnost Zapadnog Balkana su preduslov mira i stabilnosti Evrope, napisao je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto na svojoj Fejsbuk stranici nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Budimpešti. – Nažalost, posljednjih nedjelja došlo je do nekoliko zapadnoevropskih odluka i mjera koje povećavaju tenzije na Zapadnom Balkanu. Vrijeme je […]