Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Dolazi ponovo “Đavolja kometa”

25 Oktobar 2023
2 min.
Dolazi ponovo “Đavolja kometa”

 Misteriozna “Đavolja kometa” približava se Zemlji nakon 70 godina – ističu astronomi.


“Đavolja kometa” zadivljuje naučnike svojom kolosalnom veličinom, misterioznim eksplozijama i daljinskim “plesom” oko Sunca, a obećava blistav nebeski spektakl u aprilu 2024. godine.

Nakon više od sedam decenija u blizini Zemlje pojavila se ova “nebeska lutalica”, poznata naučnicima kao “12P/Pons-Bruks”.

NJeno jezgro, procijenjeno na gotovo 25 kilometara u promjeru, nadilazi čak i veličinu Mont Everesta – napominju naučni portali.

“Đavolja kometa” nazvana je tako jer svojim izgledom podsjeća na rog.

Tedi Karet, postdoktorand koji radi na opservatoriju Lovel u američkoj saveznoj državi Arizoni, naglašava jedinstvenost toa kosmičkog tijela.

“Znamo da je veliki. Znamo da je izvanredan. Znamo da je rijedak” – ističe on.

Ipak, uprkos enormnoj veličini te komete i intrigantnim karakteristikama, nema razloga za uzbunu na Zemlji.

Pri svom najbližem prolasku pored Zemlje ostaće znatno udaljen – na oko jedne i po astronomske jedinice /jedna astronomska jedinica predstavlja udaljenost Zemlje od Sunca/.

“Đavolja kometa” pokazuje sklonost prema eksplozivnim ispadima – izbacuje obilne količine gasa i prašine u kratkim, intenzivnim događanjima.

Prevladavajuća teorija pripisuje te eksplozivne ispade oslobađanju leda nakon početnog izlaganja Sunčevoj toplini.

Trenutno se “Đavolja kometa” nalazi iza orbite Marsa, u oblasti u kojoj temperatura znatno niža.

To navodi na pitanje odakle dolazi energija koja pokreće takve velike “ispade”.

SRNA

Povezani članci

Turski popis iz 1455. otkrio  da su naši preci uglavnom nosili neobična imena

U turskom popisu iz 1455. godine vidi se da su Srbi nekada nosili sasvim drugačija imena. Predstavljamo vam neka imena kojima su se u prošlosti nazivali Srbi, a koja su danas ili potpuno izašla iz upotrebe ili se jako rijetko mogu čuti, a neka i nikada! U njih imamo uvid zahvaljujući turskom popisu u oblasti […]

Ginisov rekord u Posušju? Svinja na svijet donijela čak 26 mladih!

Ivan Bešlić – Stević, dugogodišnji proizvođač zdrave hrane iz Posušja, nedavno je svjedočio pravom prirodnom fenomenu na svom imanju. Ovaj poznati uzgajivač domaćih životinja pozvao je novinare kako bi zabilježili nevjerovatan događaj koji se, prema njegovim riječima, nikada ranije nije dogodio. Naime, jedna od njegovih prasica donijela je na svijet nevjerovatnih 26 mladih, od kojih […]