Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Galijašević: Suđenje Dodiku i Lukiću izaziva posljedice i po stabilnost zemlje (VIDEO)

09 Oktobar 2024
3 min.
Galijašević: Suđenje Dodiku i Lukiću izaziva posljedice i po stabilnost zemlje (VIDEO)

Ekspert za bezbjednost Dževad Galijašević rekao je da kada neko kao što je Sena Uzunović sudi predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, to ne izaziva samo posljedice u sudnici, nego i u društvenim odnosima, u komunikaciji među narodima i u stabilnosti zemlje.

“Prisustvovao sam farsi skandaloznog suda kojem je predsjednik /Ranko Debevec/ u zatvoru i suspendovan. Postupajući sudija je došla da sudi najuglednijem čovjeku srpskog naroda i predsjedniku jednog entiteta, a tužilac želi da tuži bez jasnog obrazlaganja o kojoj krivici je tu riječ”, rekao je Galijašević danas na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu nakon ročišta.

On je istakao da to izaziva posljedice jer ni Uzunovićeva niti tužilac Tužilaštva BiH Nedim Ćosić nisu lica bez etničkog, nacionalnog i vjerskog identiteta i bez biografije.

“Zato ovo suđenje i izaziva posljedice, ne samo frustracijama, nego i uz neviđenu mržnju koju je Uzunovićeva iskazala. Sa tom mržnjom trebaju da se upoznaju nosioci ozbiljnih ovlaštenja iz bošnjačkog naroda kako bi i sami poručili da je sramota da ovo suđenje traje i da se mora zaustaviti. `Namještaju` nas za buduće sukobe”, rekao je Galijašević.

Bošnjačkim nosiocima ovlaštenja je poručio da pogledaju svijet oko sebe i šta se danas dešava u Libanu, Gazi, Iranu i Izraelu.

“Neka pogledaju sve te tragedije i zapitaju se gdje vodi ponašanje Sene Uzunović i Nedima Ćosića. Sena Uzunović je bivši oficir tzv. Armije BiH, bila je pomoćnik komandanta za pravne poslove i bila pripadnik SDA”, podsjetio je Galijašević.

Prema njegovim riječima, sramotno je histerično ponašanje Uzunovićeve, njena vika i galama, za koju ona kaže da na to ima pravo, a to pravo joj nije dao Krivični zakon.

“Ne postoji čovjek na planeti ni u BiH koji može sam donositi zakon, koji može mijenjati Ustav, suspendovati Ustav. Ta ovlaštenja nije mogao dati Dejtonski sporazum. Nije mogao dati ni Savjet za sprovođenje mira /PIK/. PIK ne postoji po Dejtonskom sporazumu. PIK ne postoji ni u Aneksu četiri niti u Aneksu 10. Dakle Kristijan Šmit, ako je želio da bude viski predstavnik, morao je da prođe određenu proceduru”, istakao je Galijašević.

On je dodao da to ne znači da je Šmit zakonodavac ili da je ustavotvorac, niti sukobljena strana.

“Vidio sam danas strašnu stvar da je Sud onemogućio čitanje Šmitove biografije. Da smo počitali tu biografiju, vidjeli bismo da on nema diplomatski kredibilitet UN niti je diplomata UN. Prema tome, ne može obavljati ovu dužnost za koju se lažno predstavlja”, rekao je Galijašević.

On smatra da se ovakvo suđenje i akcije ne mogu mjeriti ni sa čim, čak ni sa onim u vrijeme komunizma.

“Ovo je sramota i bruka koju prave Sena i Nedim i o tome trebaju razmišljati politički faktori među Bošnjacima i zaustaviti ovaj skandal i farsu”, napomenuo je Galijašević.

Današnje ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Milošu Lukiću pred Sudom BiH je prekinuto dok se Sudsko vijeće ne izjasni o zahtjevu odbrane Dodika za izuzeće sudije Uzunović. 

SRNA

Povezani članci

Јavnost obmanuta: Dronove kupljene u Kini, Helez predstavio kao domaći brend

Nedavno predstavljeni dronovi na Zeničkom privrednom sajmu (ZEPS) koje su prikazali kao proizvod Centra za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, su zapravo uvezeni iz Kine i nemaju nikakve veze sa BiH. Јavnost u BiH je dočekala vijest o serijskoj domaćoj proizvodnji dronova sa opštim odobravanjem i oduševljenjem. S druge strane stručna javnost je od početaka razvoja […]

Završena sjednica Doma naroda – Vuković bez kvoruma položio zakletvu

Nenad Vuković /PDP/ položio je danas zakletvu za delegata u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH bez kvoruma, jer su tri srpska delegata izašla iz sale kada je sjeo u klupu. Delegat Kluba Srba Radovan Kovačević rekao je da nisu napustili sjednicu, već da su izašli iz sale kada je završena sjednica. […]