Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Istočna Ilidža: Ukinut porez na nepokretnost, donesena odluka o neradnoj nedjelji

16 Septembar 2024
2 min.
Istočna Ilidža: Ukinut porez na nepokretnost, donesena odluka o neradnoj nedjelji

Odbornici Skupštine opštine Istočna Ilidža jednoglasno su danas usvojili odluku kojom se fizičkim i pravnim licima na području ove lokalne zajednice uvodi nulta stopa poreza na nepokretnosti.

Posebna sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda zakazana je na inicijativu odbornika opozicionog SNSD-a i koalicionih partnera, koji su zatražili da se stopa poreza za fizička lica smanji sa dosadašnjih 0.20 odsto na 0,10 odsto, a za pravna na 0, 05 odsto.

Nakon dvočasovne rasprave i više pauza, odbornici vladajuće većine okupljene oko SDS-a izašli su sa prijedlogom da se za fizička i pravna lica uvede nulta stopa poreza na nepokretnosti, što su odbornici jednoglasno prihvatili.

Šaf Kluba odbornika SNSD-a Vladimir Ćosović rekao je novinarima da je na današnjoj sjednici dokazano da je skupštinska većina predvođena načelnikom Marinkom Božovićem u protekloim periodu radila pogrešno, te da su ih natjerali da poresku stopu smanje.

„Mogu da proglasim pobjedu Kluba odbornika SNSD-a sa svojim koalicionom partnerima jer smo uspjeli u tome. Poreska stopa je sada nula odsto. Da nismo pokrenuli ovu priču ne bi došlo do smanjenja poreske stope građanima”, naglasio je Ćosović.

Načelnik Božović /SDS/ rekao je da opština mora naći način da iz drugih izvora prikupi oko 700.000 KM, koliko je ubirano od poreza na nepokretnosti, jer su ta sredstva korištena za podršku pronatalitetne politke, stipendija, stručnog usavršavanja mladih, socijalnu politiku, ali i neke infrastrukturne projekte.

Božović je naglasio i da će današnjom odlukom novom sazivu skupštine biti uskraćena mogućnost da u prvoj godini odredi kolika će biti poreska stopa, odnosno vrijednost nekretnina na području Istočne Ilidže.

Nakon okončanja današnje 15. posebne sjednice, na zahtjev Božovića održana je i 16. sjednica Skupštine, na kojoj je većinom glasova usvojena odluka kojom se na području Istočne Ilidže, uz određene izuzetke, pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju zanatsku , trgovinsku, uslužnu, zanatsko-trgovinsku i zanatsko-uslužnu djelatnost zabranjuje rad nedjeljom.

Božović je rekao da je to pobjeda radnika, koji duži vremenski period idu sa inicijativom da nedjelja, posebno u tržnim centrima bude proglašena neradnom, a da svi ostali dani budu definisani sa radnim vremenom koje je definisala Skupština opštine.

Ćosović je naveo da je SNSD podržao ovu odluku, jer smatra da je to vrijeme za odmor i porodicu.

SRNA

Povezani članci

KATIĆ: Nastavljamo sa vizijom da Istočno Novo Sarajevo bude najpoželjnije mjesto za život u zemlji

Jovan Katić (SNSD), aktuelni načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, jedini je kandidat za načelnika ove opštine na lokalnim izborima. Iako su iza njega samo četiri godine mandata, čini se da je to bilo dovoljno da ostale stranke procijene da nemaju adekvatnog kandidata koji bi 6. oktobra pokušao da dobije više glasova od Katića. Činjenica da […]

Drugi sajam domaćih proizvoda 29. septembra u Trnovu

Udruženje žena “Trnovke” i opština Trnovo u nedelju, 29. septembra organizuju Drugi sajam domaćih proizvoda “Kad se vrijedne ruke slože”. Svi zainteresovani učesnici mogu se prijaviti na kontakt telefone 065/371-886 i 066/367-091, najkasnije do 25. septembra. Za tri najkreativnija štanda obezbijeđene su nagrade, a planiran je i kulturno- umjetnički program, saopšteno je iz opštine Trnovo. […]