Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Izraelci spremni da ublaže uslove primirja

26 April 2024
1 min.
Izraelci spremni da ublaže uslove primirja

Vlasti Izraela spremne su da ublaže uslove postavljene Hamasu i pristaće na privremeno primirje ako palestinska grupa oslobodi manje od 40 talaca, nakon što je taj radikalni pokret odbio prijedlog koji su pripremili posrednici iz Katara, Egipta i SAD, javio je list “Tajms ov Izrael”.


Prema pisanju lista, Izrael je sada spreman da prihvati oslobađanje 20 talaca u prvoj fazi, sve dok se radi o ženama, muškarcima starijim od 50 godina i teško bolesnim licima, ali Hamas tvrdi da nema toliko živih talaca iz tih kategorija.

List dodaje da je Ratni kabinet Izraela dozvolio pregovaračkom timu da pokuša fleksibilniji pristup u razgovorima sa egipatskom delegacijim koja će danas doputovati u Tel Aviv radi dodatnih razgovora, prenio je TASS.

Pregovarači su početkom mjeseca iznijeli novi prijedlog zaraćenim stranama. Prijedlog podrazumijeva tri faze. U prvoj fazi predloženo je da Hamas oslobodi 40 talaca u zamjenu za 900 zatvorenih Palestinaca, uključujući 100 njih koji su na doživotnoj robiji. Prijedlog, navodno, uključuje i vraćanje raseljenih lica na sjever Pojasa Gaze, kao i prolazak 500 kamiona sa humanitarnom pomoći dnevno.

SRNA

Povezani članci

Putin i Đinping potpisali zajedničku izjavu o strateškom partnerstvu

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping potpisali su zajedničku izjavu o produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Rusije i Kine. Si je naglasio da dvije zemlje nastavljaju da razvijaju svoje odnose kao “dobri susjedi, prijatelji i partneri”. Putin je istakao da rusko-kineski odnosi nisu usmjereni ni protiv koga i da je saradnja Pekinga i […]

Fico u stabilnom, ali i dalje teškom stanju

Ljekari su tokom noći uspjeli da stabilizuju zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica, ali je ono i dalje teško, saopštila je danas direktor bolnice u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova. Fico je poslije pokušaja atentata hospitalizovan, a operacija je trajala pet sati. “Trenutno se preduzimaju dalje radnje za poboljšanje njegovog stanja”, rekao je slovački ministar odbrane […]