Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Krištova nije imala saglasnost da u Dubrovniku potpiše deklaraciju

10 Oktobar 2024
2 min.
Košarac: Krištova nije imala saglasnost da u Dubrovniku potpiše deklaraciju

Savjet ministara nije razmatrao niti dao saglasnost za potpisivanje deklaracije u Dubrovniku na koju je potpis stavila predsjedavajuća Borjana Krišto, niti za to ima saglasnost Predsjedništva BiH, izjavio je Srni zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.


“Bićemo primorani da podnesemo određene prijave protiv Borjane Krišto, jer je nedopustivo, licemjerno i nekorektno da izlazi sa jednostranim pristupom o stvarima o kojima konsenzus u BiH ne postoji”, rekao je Košarac.

Košarac je istakao da je Krištova možda mogla u lično ime istupati u Dubrovniku u vezi sa ukrajinskim sukobim, ali je nedopustivo da u ime BiH govori o “ruskoj agresiji”.

Prema njegovim riječima, to nije stav Republike Srpske niti njenih predstavnika na zajedničkom nivou.

“Samim tim, to nije zvaničan stav BiH. Borjana Krišto ne govori, niti može govoriti u ime nas iz Republike Srpske”, rekao je Košarac

On je objasnio da je Krištova predsjedavajuća koja ne može potpisati ništa bez saglasnosti Savjeta ministara, pogotovo ne bez saglasnosti Predsjedništva BiH u čijoj je ustavnoj nadležnosti vođenje spoljne politike.

Košarac je ocijenio da se Krištova ponovo odlučila na jednostran pristup, samovolju i nekorektno političko ponašanje, izigravajući premijera nepostojeće vlade BiH.

“Ona to nije. BiH nema vladu, već Savjet ministara BiH koji se sastavlja od ministara iz Srpske i Federacije BiH i predstavlja pomoćni organ Predsjedništva BiH.

Košarac je napomenuo da je stav Srpske o dešavanjima u Ukrajini poznat i da je neprihvatljiva konstatacija o “ruskoj agresiji”.

Potpisnici Deklaracije trećeg Samita “Ukrajina – Jugoistočna Evropa”, održanog u Dubrovniku, istakli su podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, a potvrđena je i nepokolebljiva posvećenost pružanju kontinuirane višestrane podrške toj zemlji.

Potpisnici su osudili, kako je navedeno, neopravdanu i protivzakonitu rusku agresiju na Ukrajinu, kao flagrantno kršenje međunarodnog prava i Povelje UN i veliku prijetnju miru i bezbjednosti Evrope i svijeta.

SRNA

Povezani članci

Јavnost obmanuta: Dronove kupljene u Kini, Helez predstavio kao domaći brend

Nedavno predstavljeni dronovi na Zeničkom privrednom sajmu (ZEPS) koje su prikazali kao proizvod Centra za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, su zapravo uvezeni iz Kine i nemaju nikakve veze sa BiH. Јavnost u BiH je dočekala vijest o serijskoj domaćoj proizvodnji dronova sa opštim odobravanjem i oduševljenjem. S druge strane stručna javnost je od početaka razvoja […]

Završena sjednica Doma naroda – Vuković bez kvoruma položio zakletvu

Nenad Vuković /PDP/ položio je danas zakletvu za delegata u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH bez kvoruma, jer su tri srpska delegata izašla iz sale kada je sjeo u klupu. Delegat Kluba Srba Radovan Kovačević rekao je da nisu napustili sjednicu, već da su izašli iz sale kada je završena sjednica. […]