Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Lavrov: Dejtonski sporazum i kosovsko pitanje dobar primjer sabotaže odluka SB UN

04 Oktobar 2024
2 min.
Lavrov: Dejtonski sporazum i kosovsko pitanje dobar primjer sabotaže odluka SB UN

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su sabotaže odluka o Dejtonskom sporazumu i o Kosovu i Metohiji dobar primjer sabotaža odluka Savjeta bezbjednosti UN.

Lavrov je u autorskom tekstu objavljenom na sajtu ruskog MIP-a, naveo da Zapad želi da pretvori platformu UN u instrument za propagiranje svojih koristoljubivih namjera.

On je rekao da situacija sa rezolucijama Savjeta bezbednosti UN nije najbolja, navodeći da su za to dobar primjer i odluke koje se tiču kosovskog pitanja i situacije u BiH.

“Svi smo gledali sabotažu odluka o rješenju kosovskog pitanja i Dejtonskom sporazumu o BiH”, istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije ocijenio je da je palestinsko pitanje ipak najbolji primjer nepoštovanja odluka UN.

“Ubijanje palestinskih civila američkim oružjem mora se odmah zaustaviti. I, najbitnije, potrebno je garantovati sprovođenje zakonskog prava Palestinaca na samoopredjeljenje i dozvoliti im da stvore državu u granicama iz 1967. godine, sa glavnim gradom u Istočnom Jerusalimu”, naveo je Lavrov.

Prema njegovim riječima, najupečatljiviji primjer ostaje skoro osamdesetogodišnje odugovlačenje /sprovođenja/ konsenzusnih rezolucija o stvaranju nezavisne palestinske države koja bi trebalo da koegzistira u miru i bezbjednosti sa Izraelom.

On je istakao da nema opravdanja za terorizam od 7. oktobra 2023. godine, čije su žrtva bili Izraelci, ali da negodovanje izaziva i činjenica da se ova tragedija koristi kao povod za masovno, kolektivno kažnjavanje Palestinaca, što je preraslo u humanitarnu katastrofu bez presedana.

Zaključujući da nije kasno da se u UN udahne novi život, Lavrov je ukazao da se to ne može učiniti uz pomoć samita i deklaracija koje nemaju veze sa realnošću, već kroz vraćanje povjerenja po principu suverene ravnopravnosti svih država.

“Za sada se to ne dešava”, konstatovao je Lavrov.

On je istakao da vlasti SAD ni na koji način nisu osudile kopnenu invaziju Izraela na Liban, čime je stavljeno do znanja da Vašington zapravo ohrabruje svog saveznika da proširi zonu vojnih operacija.

SRNA

Povezani članci

Orban: Brisel rizikuje “ekonomski hladni rat” sa Pekingom

EU rizikuje da uđe u “ekonomski hladni rat” sa Kinom i Mađarska će glasati protiv plana Brisela da uvede veće carine za uvoz kineskih električnih vozila, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban. AP piše da se očekuje da će EU danas usvojiti prijedlog da se dovrši uvođenje većih carina za uvoz električnih vozila iz Kine, […]

Kažnjeni sa skoro 14.000 maraka zbog branja gljiva

Njemačka carina je kaznila četvoro državljana Švajcarske sa 7.000 evra (13.690 maraka) jer su pokušali da preko granice prenesu skoro 70 kilograma gljiva koje su ubrali u blizini Švarcvalda. Kako je prenio portal “Tagesschau”, carinskim pregledom su pronađene gljive među kojima je bio i zaštićeni vrganj. Nadležni su saopštili da su švajcarski državljani značajno premašili dozvoljenu […]