Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Milinčić: Prisustvo predsjednika Srpske BRIKS-u šansa za novi razvoj 

22 Oktobar 2024
2 min.
Milinčić: Prisustvo predsjednika Srpske BRIKS-u šansa za novi razvoj 

Prisustvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Samitu BRIKS-a je od velike važnosti, jer na tom primjeru možemo da vidimo da Rusija “čuva leđa” Srpskoj, rekla je glavni urednik ruske agencije “Sputnjik” Ljubinka Milinčić.

– Odnosi Srpske i Rusije su godinama veoma dobri, ali moramo primijetiti da je među 60 zvaničnika i jedan predstavnik, predstavnik Srpske, koja ipak nije država. Ovo je ogromna čast kako za Dodika, tako i za Srpsku – istakla je ona.

Kako ona dodaje, Dodik na Samitu ima priliku koju su mu Ujedinjene nacije oduzele, kada ga je Amerika stavila na spisak sankcija.

– Dodik ima priliku na Samitu BRIKS-a da kaže onom dijelu svijeta, koji nije imao priliku da čuje, u kakvoj je poziciji Republika Srpska, da pokaže kakva tortura se vrši nad njome i da na neki način zatraži pomoć Rusije – dodaje Milinčićeva.

Kada je riječ o Samitu BRIKS-a, Milinčićeva dodaje, da on nije i da ne treba da bude prijetnja nikome, nego šansa za novi razvoj.

– BRIKS otvara i nudi puteve koje je Zapad zatvorio, svojim ratovima, ekspolatisanjem itd. Došlo je vrijeme da se Zapad “spusti”, ali cilj BRIKS-a, nije da Zapad propadne. Stvorena je alternativa Zapadu – dodaje Milinčićeva.

Kako ona dodaje, budućnost više nije ni u Americi, a nažalost ni u Evropi, već Aziji i Africi, jer su to trenutno zemlje koje se veoma brzo razvijaju i tako će i nastaviti.

– Ideja BRIKS-a je saradnja, a ne suprostavljanje i ratovanje. To je još jedan korak ka stvaranju pravednijeg svijeta – navodi ona.

Komentarišući interes učesnika na Samitu, Milinčićeva navodi do on leži u borbi za ravnopravniji položaj u globalnom svjetskom poretku

RTRS

Povezani članci

U Srpskoj rođene 22 bebe

 U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođene su 22 bebe, po 11 djevojčica i dječaka. U Banjaluci je rođeno 10 beba, u Bijeljini i Istočnom Sarajevu po tri, u Doboju dvije, u Prijedoru, Zvorniku, Gradišci i Trebinju po jedna beba, rečeno je Srni u porodilištima u ovim lokalnim zajednicama. Četiri djevojčice i šest dječaka […]

Kako bi izgledale lokalne skupštine u Srpskoj da je cenzus pet odsto?

Politička slika u skupštinama gradova u Republici Srpskoj bila bi znatno drugačija da je cenzus na ovim lokalnim izborima umjesto tri odsto bio pet odsto, jer bi u tom slučaju brojne partije ostale bez predstavnika u gradskim parlamentima. Sigurno je samo da bi SNSD bio jedina stranka u Srpskoj koja bi u svim gradovima imala […]