Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Misterija riješena: Otkriveno zašto se kaže PLAVA KOSA kad je žućkaste boje

18 Oktobar 2024
1 min.
Misterija riješena: Otkriveno zašto se kaže PLAVA KOSA kad je žućkaste boje

Uobičajno je da žensku osobu sa žutom kosom nazivamo plavuša. Kad se kaže plava kosa, svi misle na zlatno žutu ili svijetlo žutu kosu, nikako na nijanse plave.

U prošlosti, u našem jeziku su postojale samo svijetle i tamne varijante kose, pa se spominju zagasite i sjajne kose, a ne posebne boje.

Kako se nekad govorilo?

Riječju “plav” se u staroslovenskom jeziku opisivalo nešto što je svijetlo, blijedo, a ovim se moglo opisati i ono što je bijelo i ono što je zlatno žuto. 

Za ono što mi danas nazivamo plavim, tada su se, u posebnim slučajevima, koristili pridjevi, kao što je “sinji” ili “modar”. Dokaz za to su stare narodne pjesme u kojima se žitna polja u daljini “plave”, dok su dubine mora “modre”.

Povezani članci

Stiže nebeski spektakl godine – najveći i najsjajniji supermjesec: Šta treba znati?

U četvrtak ćemo prisustvovati nebeskom spektaklu – najvećem i najsjajnijem supermjesecu 2024. godine. U nekim zemljama ovaj pun mjesec se popularno naziva Lovački mjesec, jer je u prošlosti označavao vrijeme kada su lovci koristili povećanu svjetlost mjesečine za lov i pripremu zaliha hrane za zimu. Supermjesec će biti na svom vrhuncu 17. oktobra 2024. godine, […]

Zašto se kaže Miholjsko ljeto i kakvu nam zimu ono sluti

Iako je jesen kalendarski već odavno počela, za Srpsku pravoslavnu crkvu i vjernike prava smjena godišnjih doba nastupa tek danas, poslije Miholjdana – praznika Svetog Kirjaka ili, kako ga narod još zove, Svetog Miholja. Običaji za Miholjdan nalažu da se tog dana obavljaju poslovi u polju ili bašti u sklopu priprema za zimu. Prema narodnom […]