Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

“Mona Liza” dobija posebnu prostoriju u Luvru

24 April 2024
2 min.
“Mona Liza” dobija posebnu prostoriju u Luvru

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi posjetioci muzeja dobili više vremena i mjesta da je vide.

“Mona Liza” je najpoznatije i najposjećenije umjetničko djelo u svijetu, a svake godine ga vidi desetak miliona ljudi.

Njen zagonetni osmijeh obožavaju ljubitelji umjetnosti, a bila je i na meti lopova, demonstranata koji su je polivali supom, čak i muškarca prerušenog u staricu u kolicima koji joj je bacio tortu u lice.

Slika Leonarda da Vinčija uskoro će biti premještena da bi se posjetiocima dalo više prostora, prenio je “Juronjuz”.

Trenutno, posjetioci Luvra imaju u prosjeku 50 sekundi da se dive “Mona Lizi”, koja je izložena iza barijere i neprobojnog stakla u centru sale. Mnogi ostanu razočarani jer je galerija suviše mala, a vrijeme za obilazak tako kratko.

Suočen sa ovim problemom, direktor pariskog muzeja Lorens de Kars sada predlaže da se Da Vinčijevo remek-djelo stavi u izolaciju da bi se iskustvo poboljšalo.

“Premještanje Mona Lize u posebnu prostoriju moglo bi da okonča razočarenje javnosti. Primanje posjetilaca u sadašnjoj prostoriji nije odgovarajuće i osjećamo da ne radimo svoj posao kako treba”, rekao je De Kars.

Zbog ove inicijative biće neophodno izvršiti renoviranje muzeja u vrijednosti od oko 500 miliona evra, otvoriti novi ulaz u palatu Luvr i stvoriti dvije nove prostorije u podrumu ispod kvadratnog dvorišta kompleksa.

Jedna od podzemnih odaja služila bi kao mjesto za “Mona Lizu”. 

SRNA

Povezani članci

Večeras u Palama projekcija ruskog filma “Ostrvo”

U okviru trećih “Majskih duhovnih svečenosti” u Kulturnom centru Pale večeras će biti prikazan ruski film “Ostrvo”. Film “Ostrvo” Pavela Lungina je duhovna psihološka drama, sa izvanrednim glumačkim ostvarenjem Petra Mamonova u ulozi jurodivog starca Anatolija, koji leči, predviđa budućnost, izgoni demone. Proćelav, krezub, u poderanoj mantiji i neumivenog lica, otac Anatolij, opterećen osećajem krivice, […]

Sutra u Matičnoj biblioteci promocija knjige “(O)čaj u šoljici kafe”

Matična biblioteka Istočno Sarajevo sutra organizije promociju knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek. Zbirka poezije (O)čaj u šoljici kafe je druga zbirka pjesnikinje, koja poezijom kao da razvija narativno pričanje, sklapajući puzle od više desetina mislenih iskri. Neobično zapletene emotivne pjesničke slike daju poeziji Sandre Alek stilski drugačiju dimenziju od uobičajenih poetskih osobina koji […]