Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Napredak BiH ka članstvu u EU

01 Maj 2024
7 min.
Napredak BiH ka članstvu u EU

 Republika Srpska je postojana podrška putu BiH ka članstvu u EU, a veliki trud zvaničnika iz Republike Srpske odigrao je centralnu ulogu da BiH zaradi odluku EU o otvaranju pregovora, jer su posljednjih mjeseci marljivo radili na pregovorima i sprovođenju prioritetnih reformi na putu ka članstvu u EU, navodi se u drugom dijelu 31. izvještaja Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN.

U Izvještaju se naglašava da Republika Srpska pozdravlja odluku Evropskog savjeta o otvaranju pregovora sa BiH i zahvalna je EU što je prepoznala mukotrpne napore zvaničnika svih konstitutivnih naroda u BiH.

“Ministar inostranih poslova /u Savjetu ministara/ Elmedin Konaković, predstavnik jedne od vladajućih bošnjačkih stranaka u BiH, s pravom je pohvalio `nadljudske napore naše koalicije`”, navodi se u Izvještaju Srpske.

u dokumentu se ističe da Republika Srpska podržava BiH u tome da istovremeno ispuni sve preostale elemente iz 14 ključnih prioriteta, da podržava sprovođenje odluke u peredmetu “Sejdić-Finci” i sličnih odluka Evropskog suda za ljudska prava time što predlaže da za nosioce funkcija iz Republike Srpske bude ukinut nacionalni predznak.

U Izvještaju se napominje da je Republika Srpska godinama marljivo radila na evropskim integracijama i da je ostvarila značajan napredak na postizanju ciljeva koje je EU zacrtala u svojim izvještajima o BiH.

Do sada je nekoliko hiljada propisa Republike Srpske prošlo proceduru usaglašavanja i ocjenjivanja usklađenosti sa pravnim tekovinama EU.

“Pozdravljajući odluku Evropskog savjeta, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je to `priznanje svim građanima i političkim snagama koje se uporno zalažu za jačanje međusobnog uvažavanja, dogovora i kompromisa između Srba, Bošnjaka i Hrvata`. Istakao je da se `ovom odlukom jačaju temelji na kojima je Republika Srpska spremna da jača dejtonsku BiH, koja podjednako pripada svima`”, navodi se u Izvještaju.

U ovom dokumentu se poručuje da snažna podrška Republike Srpske integraciji BiH u EU dokazuje evropsku orijentaciju Republike Srpske prema budućnosti i opovrgava, jednom za svagda, zlonamjernu laž da Republika Srpska prima naređenja od strane sile.

Iz Republike Srpske se navodi da ne postoji nikakva kontradikcija između članstva u EU i složene ustavne strukture BiH zagarantovane Dejtonskim sporazumom.

Napominje se da članice EU, poput NJemačke, Belgije i Španije, uspješno ispunjavaju obaveze koje proizlaze iz članstva u EU iako imaju sisteme u kojima teritorijalne jedinice u njihovom sastavu imaju visok stepen autonomije, te da federalna ustavna struktura BiH i Ustavom propisani mehanizmi zaštite njenih konstitutivnih naroda doprinose bezbjednosti i BiH i Evrope.

“U BiH postoje moćne političke snage koje su naklonjene džihadizmu. Srećom, Ustav BiH sadrži odredbe koje ograničavaju moć i obezbjeđuju zastupanje interesa dva autonomna entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH. Ovaj sistem, osim toga što čuva mir i stabilnost među narodima u BiH, pomaže i doprinosi bezbjednosti BiH i Evrope time što pomaže da se spriječi koncentracija moći u rukama bilo kog radikalnog političkog pokreta, islamističkog ili nekog drugog”, ukazuje se u drugom dijelu Izvještaja.

Republika Srpska u 31. izvještaju Savjetu bezbjednosti UN konstatuje da je, s obzirom na to da je EU odlučila da otvori pristupne pregovore sa BiH, krajnje vrijeme da se OHR zatvori i da strane sudije u Ustavnom sudu BiH budu zamijenjene državljanima BiH, kako to traži EU.

“EU je unija suverenih država, a ne protektorata, a EU je jasno stavila do znanja da je postojanje stranog službenika koji tvrdi da ima široku diktatorsku vlast nad građanima BiH štetno za kretanje BiH u EU. OHR se mora zatvoriti da bi BiH bila demokratska zemlja koja živi pod vladavinom prava i u skladu sa ljudskim pravima”, navodi se u Izvještaju.

Takozvana “bonska ovlašćenja”, navodi se u Izještaju, predstavljaju šokantnu zloupotrebu vladavine prava, te da bi, čak i da je Kristijan Šmit legitimno imenovan na poziciju visokog predstavnika, što nije, donošenje zakona BiH odlukama bilo nečuveno i flagrantno narušavanje suvereniteta i demokratskog ustavnog poretka BiH.

“Ne može biti očiglednije da neizabrani stranac koji donosi zakone bez međunarodnog nadzora i bez ikakvih ovlašćenja drsko krši Ustav BiH, koji uspostavlja i garantuje demokratski ustavni sistem u kom zakone donosi samo zakonodavna vlast. Štaviše, ništa ni nalik takvim diktatorskim ovlašćenjima nije navedeno niti se implicira pa čak ni ne razmatra ni u jednom dijelu Dejtonskog sporazuma kao ni u bilo kom drugom izvoru međunarodnog ili domaćeg prava”, naglašava se u Izvještaju.

Štaviše, prisustvo stranca koji prisvaja diktatorska ovlašćenja već dugo usporava razvoj političke kulture BiH, što su prepoznali čak i bivši visoki predstavnici, a Šmitova nelegitimna vladavina posebno je destruktivna i destabilizujuća.

U dokumentu se ukazuje da Šmitove nepromišljene odluke, prijetnje i druga uplitanja izazivaju krize jednu za drugom u BiH od njegovog dolaska.

“Prisustvo neizabranog stranca koji prisvaja neograničena autokratska ovlašćenja u BiH sasvim je očigledno štetno za put BiH ka članstvu u EU. Lider najveće hrvatske stranke u BiH Dragan Čović nedavno je rekao da je `uvjeren da otvaranje pregovaračkog procesa u suštini znači izmještanje institucije visokog predstavnika iz BiH`. Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković priznao je da BiH `neće ući u EU sa OHR-om`”, podsjeća se u Izvještaju.

U ovom dokumentu se ističe da teško da se može reći da zemlja u kojoj neizabrani stranac nameće zakone odlukama ima institucije koje garantuju demokratiju i da takva zemlja ni izdaleka se ne može okarakterisati kao garant vladavine prava.

“Kao što je već objašnjeno, ne postoji pravni osnov za bonska ovlašćenja, ni u Ustavu BiH niti u bilo kom drugom izvoru prava, a Šmit se i dalje drži odluke kojom je zabranjen svaki sudski postupak kojim se `na bilo koji način dovodi u pitanje` njegova bilo koja odluka. Ustavni sud BiH kojim dominiraju stranci odbija da poštuje osnovne odredbe Ustava, poput onih koje zahtijevaju da se zakoni donose demokratskim putem”, konstatuje se u Izvještaju.

Iz Republike Srpske naglašavaju da ključni element 14 prioriteta EU za evropske integracije BiH je da strane sudije u Ustavnom sudu BiH budu zamijenjene državljanima BiH.

“Prema odredbama Ustava BiH, strane sudije trebalo je da budu zamijenjene državljanima BiH prije nekoliko decenija, ali se bošnjačke političke stranke i njihovi saveznici u međunarodnoj zajednici opiru ovim promjenama da bi zadržali BiH u stanju potčinjene kolonije”, navodi se u Izještaju.

U ovom dokumentu se dodaje da je zapanjujuće što SAD agresivno potkopavaju politiku EU i integraciju BiH u EU odlučnim protivljenjem ovoj reformi, koja je već odavno zadocnjela.

“U govoru koji je u februaru održao u Sarajevu, pomoćnik američkog državnog sekretara DŽejms O`Brajen iznio je bizarnu tvrdnju da strane sudije moraju ostati jer `sudovi u BiH tumače jurisprudenciju Evropskog suda za ljudska prava, pa je važno da sudije koje poznaju tu jurisprudenciju sjede u Sudu`. Očigledno je da ustavni sudovi u većini evropskih zemalja tumače jurisprudenciju Evropskog suda za ljudska prava, samo što se O’Brajen nikada ne bi usudio da sugeriše da te zemlje rezervišu jednu trećinu sudijskih mjesta u ustavnom sudu za strance”, ističe se u Izvještaju.

U Izvještaju se ukazuje da je O`Brajen tako uvrijedio cjelokupnu pravnu kulturu BiH, implicirajući da su sve sudije u BiH toliko neupućene i nekompetentne da nisu u stanju da tumače jurisprudenciju Evropskog suda za ljudska prava.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je generalnom sekretaru UN i članicama Savjeta bezbjednosti 31. izvještaj Republike Srpske koji se odnosi na period oktobar 2023 – april 2024. godine i u kojem Vlada, kao i u dosadašnjim izvještajima, izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, a s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice.

SRNA

Povezani članci

Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Republici Srpskoj će tokom vikenda biti promjenljivo i nestabilno vrijeme sa maksimalnom temperaturom vazduha do 29 stepeni Celzijusovih, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Za sutra se prognozira pretežno sunčano vrijeme uz postepeno naoblačenje u drugom diijelu dana. Minimalna temperatura vazduha biće od 11 do 16, u višim predjelima od šest stepeni, a maksimalna od […]

Ovo su lideri po broju neplaćenih saobraćajnih kazni

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), objavila je najnovije podatke, ažurirane 3. maja ove godine, o deset najvećih dužnika u BiH po pitanju neplaćenih novčanih kazni za saobraćajne prekršaje. Vozač iz Sarajeva, prema najnovijim podacima na ime neplaćenih kazni duguje 210.024 KM, piše „Dnevni avaz“. Na drugom mjestu je vozač iz Maglaja […]