Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Otvoren Drugi simpozijum Društva doktora medicine Srpske

13 Septembar 2024
3 min.
Otvoren Drugi simpozijum Društva doktora medicine Srpske

Drugi simpozijum Društva doktora medicine Republike Srpske otvoren je danas u Ističnom Sarajevu uz učešće eminentnih stručnjaci iz različitih oblasti.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Ljubiša Ćosić otvorio je skup i istakao da treba nastojati zadržati medicinski kadar i naći način da im se povećaju primanja, te nastaviti sa poboljšanjem uslova u zdravstvu što je već započeto izgradnjom bolnica u Doboju i Trebinju, kao i dobrim uslovima u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu.

Ćosić, koji je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, rekao je da će već u narednoj godini gradska uprava u saradnji sa gradskim opštinama kreirati ponudu stambenih objekata pod povoljnim uslovima mladim ljekarima i medicinskim radnicima.

“Mi moramo da ponudimo zemljište, da izdvojimo budžetska sredstva da se sufinansiraju neke stvari kako bi mladi doktori rješavali svoja stambena pitanja, a na Ministarstvu /zdravlja i socijalne zaštite/ je da radi na uslovima koji bi donijeli bolju platu”, istakao je Ćosić.

Ćosić je naveo da se u Istočnom Sarajevu često čuje da postoje relativno dobri uslovi u kojima borave pacijenti u Bolnici “Srbija”, ali i da u posljednje vrijeme određeni broj doktora medicine odlazi iz zdravstvenih ustanova sa područja grada.

“To ne treba skrivati, o tome treba razgovarati. Mislim da je, osim tog stručnog dijela naša uloga danas ovdje, kao gradskih vlasti, da kažemo da te stvari trebamo rješavati u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, ali i resornim ministarstvom”, rekao je Ćosić.

Ćosić je ukazao da je jedna od tema o kojoj se treba razgovarati i modernija medicinska oprema, ističući da je ona nabavljena prije šest godina na otvaranju Bolnice “Srbija” jednim dijelom već zastarjela.

“Znamo da Bolnici `Srbija` treba mamograf, bolja magnet rezonanca i nova oprema koja će smanjiti redove čekanja”, rekao je Ćosić novinarima prije otvaranja Simpozijuma.

On je ukazao da je primjetan i povećan procenat obolijevanja stanovništva grada Istočno Sarajevo od malignih i bolesti kardiovaskularnog sistema, navodeći da se treba više razgovarati o prevenciji.

“Prevencija koja podrazumijeva brži dolazak pacijenta iz naših lokalnih zajednica u zdravstvene ustanove, bilo da je to dom zdravlja ili Bolnica `Srbija` u našem slučaju”, naveo je Ćosić.

Teme ovogodišnjeg simpozijuma su masovne nezarazne bolesti i novine u dijagnostici i terapiji, a planirane su dvije sesije.

Tokom skupa čiji je pokrovitelj predsjednik Republike Srpske biće održana i prezentacija Bolnice “Srbija” iz Istočnog Sarajeva.

Simpozijum se održava uz finansijsku podršku grada Istočno Sarajevo.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Vujičić će stajati na braniku Republike Srpske

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da kandidat SNSD-a za načelnika opštine Istočna Ilidža Miroslav Vujičić treba da bude izabran na tu funkciju jer će nesumnjivo stajati na braniku Republike Srpske, Istočne Ilidže i Istočnog Sarajeva. Dodik je istakao da je večeras došao u Istočnu Ilidžu da podrži Vujičića zato što vjeruje u pobjedu Republike […]

LUDILO „SEĆIJAŠA“: Ćosić zapalio svijeću za sve koji su osmisli da tenk stave kao spomenik u Sarajevu

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva kaže za Novosti da se do sada svašta doživjelo od sarajevske čaršije i sarajevskih „sećijaša“, ali kako kaže izvitoperenost i bolest uma manifestovanu postavljanjem tenka kao spomenika i to u blizini škole, vrhunac je njihovog ludila. Mi se molimo za njihovu djecu da porastu u normalne i zdrave ljude i […]