Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Pale: Počela trodnevna manifestacija “Dani Duška Trifunovića”

13 Septembar 2024
3 min.
Pale: Počela trodnevna manifestacija “Dani Duška Trifunovića”

Programom “Djeci u čast”, proglašenjem pobjednika i dod‌jelom nagrada za najbolji literalni rad o temi “Nek živi ljubav” danas je počela trodnevna manifestacija “Dani Duška Trifunovića” na Palama.


Manifestaciju 18. put u čast ovog književnika, pjesnika i televizijskog autora organizuje Kulturno-sportski centar Pale, a njegov direktor Slavka Brezo rekla je da je na konkurs koji je bio raspisan od marta do kraja juna stiglo 16 radova učenika.

Ona je dodala da je nagrađeno pet najboljih i uručena jedna specijalna nagrada za talenat i trud, a svi učesnici, nastavnicu i direktori dobili su zahvalnice.

Prema njenim riječima, manifestacija “Dani Duška Trifunovića” od velikog je značaja, kako za Kulturni centar, tako i za grad Istočno Sarajevo jer promoviše kulturu i tradiciju.

Brezo je navela da su “Dani Duška Trifunovića” dio manifestacije “Dani Istočnog Sarajeva” koja se organizuje u čast Dana i gradske slave – Svetog Petra Dabrobosanskog.

Književnici Dejan Aleksić i Branko Stevanović danas su sa učenicima osnovnih škola sa područja grada Istočno Sarajevo održali program za d‌jecu pod nazivom “Djeci u čast”.

Aleksić je rekao da je lijepo biti na Palama i da se za 10 godina, kada je prvi put učestvovao na ovoj manifestaciji, mnogo toga promijenilo na bolje.

“Branko Stevanović i ja imali smo jedan književni susret sa talentovanom djecom koja su i učesnici literarnog konkursa. Stevanović i ja volimo da u ovim neposrednim susretima sa djecom ostvarimo neki vid interaktivnog programa, jer djeca vole da se pitaju, vole da učestvuju u programskim aktivnostima”, istakao je Aleksić.

On je naveo da se pisci trude da ne zauzmu onaj pomalo zastarjeli model, da djeci nešta pametno kažu, oni usvoje i zaborave, već je cilj napraviti program u kome će djeca učestvovati i kasnije otići sa tim osjećanjima da su zajedno sa njima nešto stvorili.

Stevanović je rekao da je pjesnik za djecu i odrasle, da drugi put učestvuje na ovoj manifestaciji, te da literatura za djecu mora biti otvorena, duhovita, smiješna, a nikako ne smije biti glupa.

Pobjednik konkursa Sanja Božić iz Osnovne škole “Srbija” sa Pala rekla je da voli da čita djela Desanke Maksimović i da joj nagrada mnogo znači.

U zabavnom dijelu programa učestvovali su učenici paljanskog odjeljenja Škole za osnovno muzičko vaspitanje.

U sali Kulturno-sportskog centra u 19.00 časova biće održan program za odrasle “Bukvalno tako”, kao i dodjela nagrade “Duško Trifunović” za afirmaciju srpske kulture i književnosti.

Učesnici programa biće pisci Blagoje Baković, Milica Bakrač, Goran Vračar, Željko Pržulj, Branko Stevanović i Dejan Aleksić.

Besjedu o Dušku Trifunoviću govoriće Blagoje Baković. U muzičkom dijelu programa učestvovaće profesor muzike Ivana Cerović.

Pokrovitelji manifestacije su opština Pale, grad Istočno Sarajevo, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine. Prvu knjigu izdao je sa 25 godina po dolasku u Sarajevo.

Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje sarajevske rokenrol škole.

Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su “Bijelo dugme”, “Indeksi”, Zdravko Čolić i Arsen Dedić.

Ostaće upamćen i kao autor kultne emisije na Televiziji Sarajevo “Šta djeca znaju o zavičaju”. Po izbijanju rata u BiH 1992. godine izbjegao je u Novi Sad, gdje i umro 2006. godine.

Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.

SRNA

Povezani članci

Završeni “Dani Duška Trifunovića”

Koncertom Nede Ukraden i Nemanje Radoševića u Palama završena je manifestacija “Dani Duška Trifunovića”. Mnogobrojna publika, od najmlađih do najstarijih, uživali su sinoć u Olimpijskom parku u pjesmama ova dva pjevača. Manifestaciju je po 18. put organizovao Kulturno-sportski centar Pale u čast ovog književnika, pjesnika i televizijskog autora. Pokrovitelji su bili opština Pale, grad Istočno […]

Bećković: U kulturi je spas, izlaz i rješenje

Akademik Matija Bećković rekao je danas u Istočnoj Ilidži da je u kulturi spas, izlaz i rješenje i da za kulturu ne smije biti prepreka i granica, jer ona treba da povezuje sve narode. Bećković je u Galeriji “Žarko Vidović” u kojoj je izložena stalna postavka slika Mileve Mice Todorović i gdje je održan okrugli […]