Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Pejić: Masovne nezarazne bolesti novine u dijagnostici

13 Septembar 2024
3 min.
Pejić: Masovne nezarazne bolesti novine u dijagnostici

Teme ovogodišnjeg Drugog simpozijum Društva doktora medicine Republike Srpske, kojem prisustvuju ljekari iz cijele Srpske i Srbije, su masovne nezarazne bolesti i novine u dijagnostici i terapiji, izjavio je Đorđe Pejić, predsjednik Skupštine ovog društva koje okuplja više od 1.600 ljekara.


Pejić je naglasio da Društvo nastoji svake godine okupiti što veći broj različitih specijalnosti, grana medicine na jednom mjestu, kako bi uspjeli razmijeniti različita mišljenja i iskustva, te se upoznati o nekim novim trendovima u samoj medicini.

On je rekao da je ovaj simpozijum klasifikovan kao međunarodni, što znači da nosi za predavače maksimalan broj bodova 10 i za učesnike pet bodova, što je važno u samom usavršavanju ljekara prilikom kontinuirane medicinske edukacije.

Direktor Bolnice u Foči Nenad Lalović istakao je da je ovo jedan vrlo značajan simpozijum, koji organizuje Društvo doktora medicine u saradnji sa Bolnicom “Srbija” u Istočnom Sarajevu, da je jako dobro posjećen, prijavljeno je više od 200 učesnika, a biće prezentovano oko 25 naučnih radova i tema sa međunarodnim učešćem.

“Sa nama će danas biti predavači iz Srbije, poznata imena u oblasti pankreatične hirurgije. Govoriću o jednom vrlo ozbiljnom i teškom oboljenju koje se zove akutna upala gušterače. To je jedna bolest koja se u određenom procentu, više od 10 do 15 odsto slučajeva završava smrtnim ishodom u roku od 24 do 48 časova nakon početka bolesti”, istakao je Lalović.

On je naglasio da postoje razne smjernice, odnosno određeni vodiči koji se svake godine ažuriraju, te da će danas govoriti o posljednjem vodiču, kako liječiti te pacijente, prepoznati one koji su u najtežoj formi bolesti i na adekvatan način ih zbrinuti i uputiti u sekundarni, odnosno tercijarni nivo zdravstvene zaštite kako bi se pružilo najbolji mogući vid liječenja.

Lalović je rekao da je uzrok akutne upale gušterače u prvom redu kamenje u žučnoj kesi, alkoholizam i gojaznost pacijenata.

On je pojasnio da u određenom procentu slučajeva dolazi do upale iz nepoznatih razloga, što se naziva autoimuni pankreatitim.

Lalović je svim pacijentima, stanovnicima koji imaju kalkulozu žučne kese savjetovao operaciju bez obzira da li u tom trenutku imaju ili nemaju tegobe, jer će one sigurno nastati, a komplikacije mogu da budu infaustne, među kojima akutna upala gušterače.

On je naglasio da zdravstveni sistem Republike Srpske može da odgovori na zahtjeve dijagnostike ovog oboljenja, gdje se uradi određeni nalaz iz krvi, biohemijske analize, zatim ultrazvuk i CT i na osnovu toga postavlja se dijagnoza akutne upale gušterače.

“Lakši, srednje, teški oblici mogu da se liječe u svim zravstvenim ustanovama sekundarnog nivoa, dok teški, komplikovani oblici zahtijevaju tercijarni nivo zaštite”, rekao je Lalović.

On je istakao da je u liječenju veoma važna dijagnostika jer bez nje nema savremene medicine.

“Iako Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo konstantno unapređuju i ulažu u zdravstvene ustanove, dijagnostika je zaista broj jedan, uz kadar”, naglasio je Lalović i dodao da se može kupiti hiljadu aparata, ali ako to neko ne zna to da koristi, da čita te nalaze, onda je uzalud.

Drugi simpozijum Društva doktora medicine Republike Srpske održava se danas u Istočnom Novom Sarajevu, a tokom simpozijuma planirane su dvije sesije.

Tokom simpozijuma, čiji je pokrovitelj predsjednik Republike Srpske, prezentovan je i petogodišnji rad Bolnice “Srbija” iz Istočnog Sarajeva.

Simpozijum se održava uz finansijsku podršku grada Istočno Sarajevo.

SRNA

Povezani članci

Mitropolit Hrizostom: Sveti Petar Dabrobosanski podijelio strašnu sudbinu sa svojim narodom

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom izjavio je danas da je Sveti Petar Dabrobosanski mogao da se spase, ali da je odlučio da ostane i podijeli strašnu sudbinu sa svojim sarajevskim Srbima, koju su im ustaše namijenile. Tokom Svete arhijerejske liturgije povodom slave Grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Dabrobosanskog u istoimenom hramu u Vojkovićima, mitropolit […]

Uspješno učešće Miroslava Perića na kongresu oftalmologa u Beogradu

Specijalizant oftalmologije Bolnice “Srbija” iz Istočnog Sarajeva Miroslav Perić učestvovao je na 23. Kongresu oftalmologa Srbije u Beogradu, gdje je njegov rad o temi “Akutni glaukom u trudnoći” izazvao pažnju. Perićev stručni rad privukao je veliki broj slušalaca, budući da je riječ o prikazu izrazito rijetkog akutnog stanja u oftalmologiji, dok je u svijetu zabilježeno […]