Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Plakalović: Bivše rukovodstvo otpisalo dugovanje nekim građanima u iznosu većem od pola miliona KM

11 Septembar 2024
4 min.
Plakalović: Bivše rukovodstvo otpisalo dugovanje nekim građanima u iznosu većem od pola miliona KM

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Vodovod i kanalizacija” iz Pala Miodrag Plakalović rekao je danas da je prethodno rukovodstvo ovoga preduzeća izvršilo otpis dugovanja stanovništvu u iznosu većem od pola miliona KM, što je ocijenio kao poražavajuće, te ukazao da nisu svi bili podjednako zastupljeni.

Plakalović je naveo da je postavljen za vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća 13. avgusta i tada preuzeo obavezu da se uradi analiza poslovanja koja je pokazala da su rezultati izrazito negativni.

“Postavlja se pitanje prethodnom rukovodstvu i prethodnom direktoru Dejanu Kojiću – da li je bilo opravdano povećavati cijenu vode 25 odsto u martu, da bi se dugovi otpisivali i po kojem kriterijumu? Jesu li to stranački, rodbinski, prijateljski kriterijumi ili već neki drugi? Nikome nije jasno, jer svi građani u Palama nisu jednako tretirani”, istakao je Plakalović na konferenciji za novinare gdje je predstavio analizu koja je obuhvatila sve aspekte finansijskog poslovanja.

Plakalović se pita zašto jedni imaju pravo, a drugi nemaju na otpis dugovanja, s obzirom n to da su otpisivani dugovi u iznosima i od 3.000 i 4.000 KM, uz obraloženje da potrošač redovno plaća tri, četiri godine.

“Pa zar nije obaveza svih nas da plaćamo potrošnju vode. Zašto se dozvolilo da određena dugovanja uđu u zastaru i zašto na vrijeme nisu podnesene tužbe”, upitao je Plakalović.

Prema njegovim riječima, krajem 2023. godine dugovanja su iznosila 1.370.000 KM, a na današnji dan, kada su pravili ovu analizu, oni iznose 1.460.000 KM, što znači da su za period do avgusta dugovanja porasla 90.000 KM.

“Ovo su podaci koje smo dobili u samom preduzeću. Ovo nisu ni fiktivni iznosi, niti paušalne cijene, nego zvanični dokumenti preduzeća što se jasno može vidjeti iz svih dokumenata i sa spiskovima ljudi u svakoj rubrici piše redovno plaća tri godine, redovno plaća četiri godine. Zašto se, ako neko redovno plaća, njemu otpisuje dug?”, upitao je Plaković i dodao zašto nemaju pravo svi građani Pala na isti tretman.

On navodi da se radi o klasičnoj diskriminaciji građana na Palama, pogotovo što ovakav način otpisivanja dugovanja negativno utiče na poslovne rezultate preduzeća.

Plakalović naglašava da je drugi rezultat analize finansijskog poslovanja smanjenje kapitala, u kojem je vrijednosti imovine preduzeća koja je 2017. godine iznosila 7,1 milion KM, a sad iznosi 3,6 miliona KM, što znači da je imovina smanjena.

Poslovni gubitak preduzeća, dodao je on, u prethodnom periodu iznosi kumulativno oko 2,7 miliona KM.

On kaže ako je pozitivan rezultat za sedam godina dobit od 1.770 KM onda je to stvarno porazno, jer svi znaju da je jedan od osnovnih ekonomskih postulata osigurati razvoj i napredak preduzeća, finansijsku stabilnosti i uvećanja imovine, a ovdje je sve obrnuto.

Plakalović navodi da su svi podaci finansijskog izvještaja dostupni na Banjalučkoj berzi, a ostali podaci nalaze se u arhivi preduzeća.

On je najavio da će potpuni izvještaj, kada bude gotov, bito dostavljan načelniku opštine kao većinskom vlasniku i na osnovu tog izvještaja većinski vlasnik će prezentovati izvještaj na Skupštini akcionara koja će donijeti zaključke i aktivnosti koje treba preduzeti u narednom periodu.

Plakalović je obećao građanima Pala da neće biti redukcije vode, te se izvinio zbog redukcije za jedan kratki period zbog hidrološke situacija koja je u širijem regionu izuzetno negativna pa su pojedine rijeke i presušile.

On naglašava da je opština Pale jedina opština u BiH koja je imala najkraći period redukcije tako da su preuzeli sve mjere u narednom periodu da ne dođe do takvih mjera.

Prema njegovim riječima, jedan od tehničkih aspekata koji su poduzeli jeste pošumljavanje Vrela Miljacke zajedno sa Šumskim gazdinstvom “Jahorina” sa Pala.

PLAKALOVIĆ OČEKUJE KOREKCIJE CIJENE VODE FEDERALNOM SARAJEVU

Plakalović je pokrenuo inicijativu za razgovor sa rukovodstvom sarajevskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” kako bi u narednom periodu, možda do kraja godine, postigao određene rezultate s ciljem korekcije cijena.

“Jedan od negativnih efekata koji se pojavio na Palama jeste ugovor sa preduzećem `Vodovod i kanalizacija` u Kantonu Sarajevo, a tiče se cijene vode koju plaćaju, pa se nadam da ćemo tu podstići određene zaključke”, rekao je Plakalović novinarima.

On je ukazao da taj ugovor ima znatan niz negativnih aspekata, a jedan od njih je cijena, ali je i pitanje roka ugovora.

Prema njegovim riječima, ugovor je zaključen na neodređeno i nisu definisane količine isporuke vode federalnom Sarajevu.

On je naveo da se taj ugovor mora promijeniti i izrazio nadu se da će i partneri u Sarajevu odgovoriti, jer su obje strane zainteresovane za to.

Bivši direktor preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Pale Dejan Kojić potvrdio je ranije da Paljani plaćaju vodu po većoj cijeni nego stanovnici Sarajeva.

SRNA

Povezani članci

U petak u Palama humanitarni koncert za Milana Madžgalja

Pravoslavno humanitarno udruženje “Sveti Sava” iz Pala organizuje u petak, 20. septembra, humanitarno veče za nastavak liječenja sugrađanina Milana Madžgalja, koji boluje od akutne limfocitne leukemije. Humanitarno veče biće održano u diskoteci “Enigma” sa početkom u 19.00 časova. U programu će učestvovati sestre Stanišić, muzičar Luka Novosel, Muzički ansambl Pale i glumac Milan Dimić, a […]

Budimir: Istočno Sarajevo je simbol neuništivosti

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da je grad Istočno Sarajevo simbol neuništivosti, izrazivši zadovoljstvo Poveljom ovog grada koja mu je dodijeljena. Budimir je rekao da Istočno Sarajevo za njega ima posebno značenje. “Gradeći institucije u ovom gradu, mi smo ulagali u ovaj grad, a rukovodstvo je to […]