Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Poljanski: BiH na ivici sukoba zbog potkopavanja pozicija Srba

30 April 2024
2 min.
Poljanski: BiH na ivici sukoba zbog potkopavanja pozicija Srba

BiH je na ivici oružanog sukoba zbog postupaka predstavnika Zapada kojima se krši Dejtonski mirovni sporazum i zbog njihovih težnji da potkopaju pozicije Srba, izjavio je zamjenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski.

On je rekao da će večeras biti održana “teška sjednica” u Savjetu bezbjednosti UN o BiH.

“Večeras predstoji zanimljiva i teška sjednica. Reagovali smo povodom pisma srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović u kojem je opisano bezakonje koje vlada u zemlji. Ona će o tome izvijestiti Savjet bezbednosti”, naveo je Poljanski.

Poljanski je za pogoršanje situacije okrivio ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžiju.

“Šibicu u ruci drži sadašnji ambasador BiH pri UN – Bošnjak – koji je bez neophodne saglasnosti unutar zemlje pokrenuo izuzetno štetan i provokacioni nacrt rezolucije Generalne skupštine UN a u vezi s događajima u Srebrenici 1995. godine. Uz to, zemljom, izgleda, rukovodi nelegitimni `visoki predstavnik,` Nijemac Kristijan Šmit, kojeg gura Zapad“, istakao je Poljanski.

Rusija na sjednici namjerava da s tim u vezi da ocjenu neprijatnu po Zapad, prenio je “Sputnjik”.

Sjednica Savjeta bezbednosti UN biće održana večeras u 22 časa po srednjoevropskom vremenu, na zahtjev Rusije.

Glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici, koje je ranije zakazano za 2. maj, odgođeno je i neće se održati prije ponedjeljka, 6. maja, potvrdili su ranije za italijansku agenciju Ansa diplomatski izvori u UN.

Prema diplomatskim izvorima italijanske agencije, to proizilazi iz neuspjeha da se finalizira konačni tekst dokumenta.

SRNA

Povezani članci

Putin i Đinping potpisali zajedničku izjavu o strateškom partnerstvu

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping potpisali su zajedničku izjavu o produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Rusije i Kine. Si je naglasio da dvije zemlje nastavljaju da razvijaju svoje odnose kao “dobri susjedi, prijatelji i partneri”. Putin je istakao da rusko-kineski odnosi nisu usmjereni ni protiv koga i da je saradnja Pekinga i […]

Fico u stabilnom, ali i dalje teškom stanju

Ljekari su tokom noći uspjeli da stabilizuju zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica, ali je ono i dalje teško, saopštila je danas direktor bolnice u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova. Fico je poslije pokušaja atentata hospitalizovan, a operacija je trajala pet sati. “Trenutno se preduzimaju dalje radnje za poboljšanje njegovog stanja”, rekao je slovački ministar odbrane […]