Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Premijer Srpske se sastao sa više od 50 privrednika iz Istočnog Sarajeva

04 Oktobar 2024
3 min.
Premijer Srpske se sastao sa više od 50 privrednika iz Istočnog Sarajeva

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Istočnom Sarajevu sa više od 50 privrednika i poručio da će biti pronađen modus na osnovu kojeg će republički inspekcijski organi moći da vrše kontrole firmi iz FBiH koje izvode radove na teritoriji Srpske.

Višković je, nakon sastanka sa privrednicima iz Istočnog Sarajeva, kojem su prisustvovali i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ministar za javna ulaganja Srbije Darko Glišić, rekao da će naći način na osnovu kojeg će firme iz FBiH biti u obavezi da na svakih šest mjeseci dostave dokumentaciju da li i dalje ispunjavaju uslove za licencu.

On je rekao da su ga privrednici informisali da privredni subjekti iz FBiH u Srpskoj dobijaju licence, te da ubrzo nakon toga otpuštaju inženjere i radnike, a da ih pri tome inspekcijski organi ne mogu kontrolisati jer im je sjedište u drugom entitetu, pa su samim tim zaštićeni četiri godine, koliko im traje licenca.

Višković je dodao da na taj način firme iz FBiH predstavljaju nelojalnu konkurenciju preduzećima iz Republike Srpske, što je posebno izražen problem u rubnim lokalnim zajednicama, kao što je Istočno Sarajevo.

“Naše mjere neće biti usmjerene ni protiv koga. Očekujem da to u drugom entitetu urade i kada je riječ o našim privrednicima”, naglasio je Višković.

Višković je rekao da je na današnjem sastanku upoznat i sa problemom u vezi sa autobuskim prevozom, prema kojem će prevoznici koji saobraćaju prema Srbiji biti u obavezi da plate i PDV na izdatu kartu.

“Srbija je na neki način prolongirala primjenu te odluke. Ako bi se sad to prelilo na putnika, onda bi karta poskupila za 17 odsto. Ministar Glišić je čuo to pitanje i rekao da će u narednih sedam dana sa resornim ministrom Srbije vidjeti kako taj problem da riješe i da se ta odluka ne primjenjuje na prevoznike iz Republike Srpske”, rekao je Višković.

Višković je izrazio žaljenje što Srpska ne može da uradi isto za prevoznike iz Srbije jer je to u nadležnosti zajedničkih institucija BiH, a ne Vlade Republike Srpske.

Zahvalivši na sastanku u ovakvom formatu, direktor firme “Galeb internešnal” Siniša Dodik je rekao da su privrednici iznijeli dosta primjedbi i prijedloge za poboljšanje privrede u samom gradu Istočno Sarajevo, koje je kičma opstanka Srba na ovom području.

“Jedan od problema o kojem sam govorio je problem sa dobijanjem licenci za firme koje se bave izvođenjem radova u niskogradnji, visokogradnji i svim drugim uslužnim oblastima, koje su neophodne za bavljenje tim poslom. U trenutku podnošenja zahtjeva i dobijanja licenci, većina firmi iz FBiH, nažalost, odjave određen broj radnika i postaju nam nelojalna konkurencija”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, brojne firme iz FBiH izvode građevinske radove širom Srpske, posebno na području Istočnog Sarajeva, dok firme iz Srpske ne mogu, bez obzira na ispunjenje radnih uslova, da dobiju identičnu poziciju u Sarajevu.

“Zahvaljujem ministru Gašiću i predsjedniku Vlade što su našli razumijevanja da ovo delegiraju i da kroz kontrolne organe Republike Srpske u što krećem vremenskom periodu uvedu red i u tu oblast. Glišić nam je obećao da će u što skorije vrijeme gledati da se omogući izjednačavanje licenci iz Republike Srpske i Srbije”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da bu u tom slučaju privrednici iz Srpske lakše mogli da, ispunjavanjem određenih uslova, konkurišu za poslove u Srbiji, što bi se isto odnosilo i za firme iz Srbije koje bi imale želju da konkurišu na raznim projektima u Srpskoj bez dodatnih zakonskih peripetija.

SRNA

Povezani članci

Višković uvjeren u pobjedu Škipine

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković izjavio je danas da je uvjeren u izbornu pobjedu kandidata ove stranke Damjana Škipine za načelnika opštine Pale, a kandidatu DEMOS-a za ovu funkciju Dejanu Kojiću poručio da, iako robuje pozicijama i funkcijama, neće postati prvi čovjek Pala – jer to ne žele građani. Višković je rekao da dosadašnji tok kampanje […]

Vlada Srbije pomoći će opštini Pale

Vlada Srbije pomoći će opštini Pale u realizaciji planiranih projekata, od kojih se posebno ističe izgradnja fiskulturne sale kod Osnovne škole “Pale”, dogovoreno je na sastanku narodnog poslanika Damjana Škipine, načelnika ove lokalne zajednice Boška Jugovića sa ministrom Srbije za javna ulaganja Darkom Glišićem. Poslanik u Narodnoj skuštini Republike Srpske Damjan Škipina zahvalio je Glišiću, […]