Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Razvijena metoda uklanjanja tumora kroz obrve

28 Oktobar 2024
1 min.
Razvijena metoda uklanjanja tumora kroz obrve

Hirurg koji radi u Škotskoj razvio je način uklanjanja tumora mozga kroz obrve pacijenata, što je prvi takav zahvat u svijetu.


Anastasios Giamuriadis iz zdravstvene službe “NHS Grempin” prilagodio je postojeću laparoskopsku tehniku za uklanjanje tumora, koja ostavlja znatno manje ožiljaka od običnih kraniotomija.

Ta promjena omogućava uklanjanje mnogo većih tumora sa prednjeg dijela mozga nego prije, a neki su veličine jabuke, prenose medicinski listovi.

Za novu metodu potrebno je mnogo manje vremena, što znači da se operativni timovi manje umore.

Giamuriadis i njegov tim izveli su novi zahvat na 48 pacijenata, a mnogi od njih napustili su bolnicu dan nakon zahvata.

“Modifikovao sam i razvio tehniku ​​sa svojim timom i operišemo vrlo velike tumore u prednjem dijelu mozga – sve do sredine mozga”, objašnjava on.

Kod prosječnih, opsežnih kraniotomija operacija obično traje oko osam časova, a pacijenti provedu poslije više dana u bolnici.

“Raditi operaciju laparoskopskim pristupom kroz obrvu tehnički je zahtjevnije, ali je potrebno upola manje vremena – ako ne manje”, objašnjava Giamuriadis.

Pacijent ide kući već drugi dan i vraća se normalnom životu u većini slučajeva za sedmicu ili dvije.

SRNA

Povezani članci

Putin: Nadam se da su me čuli

Ruski predsjednik Vladimir Putin nada se da je do Zapada stiglo upozorenje o tome, šta će se desiti ako dozvoli Kijevu da gađa teritoriju Rusije. – Nisu mi ništa rekli o tome, ali nadam se da su čuli. Јer, mi ćemo morati sami da donesemo neke odluke – rekao je Putin televiziji Rusija 24. Kako […]

Orban: Zapad će uskoro saznati kako izgleda izgubiti rat

“Većina zapadnih zemalja će uskoro saznati kako izgleda izgubiti rat”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban, misleći na sukob Rusije i Ukrajine. Mađarska pokušava da se ne miješa i zalaže se za mir, iako je većina članica EU i NATO-a podržala Kijev, obezbijeđujući skoro 200 milijardi dolara u oružju, municiji i opremi. Obraćajući se nacionalnom […]