Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Savjeti zlata vrijedni: Stručnjaci otkrili kako se vratiti školskim navikama

01 Septembar 2024
4 min.
Savjeti zlata vrijedni: Stručnjaci otkrili kako se vratiti školskim navikama

Početak nove školske godine nakon dugog ljetnog raspusta često teško pada i djeci i roditeljima, a posebno učenicima koji tek kreću u prvi razred, jer im predstavlja značajan i uzbudljiv korak.

Fokus na školu i učenje može se vratiti, kako kažu stručnjaci, uz nekoliko korisnih i kreativnih načina.

Učiteljica Danijela Mitrić za “Nezavisne novine” ističe da je najprije važno stvoriti pozitivan i podsticajan ambijent.

“Umjesto da se fokusiraju na završetak raspusta, roditelji mogu organizovati ‘porodični događaj’ u čast početka nove školske godine. Ovaj događaj može uključivati aktivnosti koje su djeci uzbudljive i koje će ih motivisati da se raduju povratku u školu. Drugi važan aspekt je uspostavljanje rutine. Kako se raspust završava, postepeno vraćanje na stare navike pomaže djeci da se lakše prilagode”, ističe ona i navodi da su to uobičajene vremenske rutine, kao što su redovno vrijeme spavanja i buđenja, a takođe i raspored za obroke i učenje.

“Ovim pristupom djeca će se lakše prilagoditi i stvoriće im se osjećaj sigurnosti”, kaže ona.

Kao još jedan savjet koji daje ova učiteljica jeste da roditelji budućih prvaka treba da ulože napor u pripremu školskih materijala i opreme za svoje dijete.

“Ovo uključuje pripremu ranca, kupovinu školskog pribora i sama priprema djece za promjenu okruženja. Ova priprema može uključivati i zabavne aktivnosti, kao što su izbor i personalizacija školskog pribora, što će dodatno motivisati djecu”, ističe Mitrićeva.

Ona dodaje da je korisno da roditelji pričaju sa djecom o tome šta mogu očekivati u školi.

“Razgovori o novim iskustvima, kao što su upoznavanje s novim učiteljem, novim prijateljima i aktivnostima u školi, pomažu djeci da se osjećaju pripremljeno i uzbuđeno. Ohrabrujte ih da postavljaju pitanja i izraze svoje strahove, i pružite im uvjerenje da će sve biti u redu”, priča ona za “Nezavisne novine”.

Osim školskog okruženja, za djecu je veoma važno i okruženje u kući, pa učiteljica Danijela kaže da je bitno da roditelji stvore pozitivno i podržavajuće okruženje za učenje kod kuće.

“Organizovanje udobnog i mirnog prostora za učenje, kao i uspostavljanje redovnog vremena za učenje, pomaže djeci da razviju dobre navike. Podrška i ohrabrenje su ključni u ovom procesu. Pohvalite djecu za napor koji ulažu i nagradite ih za postignute ciljeve”, savjetuje učiteljica Mitrić.

Da je pred početak školske godine djecu potrebno postepeno vratiti u rutine na koje su se navikli ranije u školi, smatra i Anja Eraković, školski psiholog, koja za “Nezavisne novine” ističe da, takođe, treba obratiti pažnju da ranije odlaze na spavanje i ranije ustaju.

“Na ovaj način će djeca razviti naviku ranijeg ustajanja i imati manje problema s tim kada počne školska godina. Ograničite vrijeme koje dijete provodi na telefonu, tabletu ili računaru. Sastavite dogovor sa djetetom i potrudite se da se i roditelji i dijete toga pridržavaju”, savjetuje Erakovićeva roditeljima.

Roditelji sa djecom mogu vježbati i pažnju i koncentraciju, ali i razvijati radne navike i omogućiti djeci da nauče dosta zanimljivih stvari, a Erakovićeva za to daje prijedlog.

“Stvorite kod djece osjećaj za obavezu, odredite vrijeme kada dijete može da čita knjigu primjerenu svojoj dobi ili radi zadatke iz zanimljive matematike, istražuje i uči o onome što ga interesuje”, kaže ona i dodaje da se djeca mogu motivisati na povratak u školu tako što će se prisjetiti šta je to najzabavnije što su u školi učili prethodne školske godine.

“Ovome se mogu priključiti i ostali ukućani dijeleći svoje uspomene na školu i neke događaje koji su im ostali urezani u sjećanje. Takve aktivnosti vrlo brzo se pretvore u zabavu za cijelu porodicu, a djecu uče da škola može biti zabavno mjesto”, navodi ona.

Da je povratak u školu nakon dužeg perioda raspusta često izazovan, kako kaže učiteljica Mitrić, potvrđuju iskustva učitelja.

“Nastavnici često koriste interaktivne i kreativne metode kako bi djeci pomogli da se ponovo uključe u učenje. To može uključivati igre, radionice i grupne projekte koji su dizajnirani da budu zabavni i angažujući, a ujedno pomažu djeci da se prilagode. Takođe, nastavnici nastoje da stvore pozitivno i podržavajuće okruženje u učionici, gdje djeca mogu izraziti svoje strahove i dobiti podršku”, kaže Mitrićeva i dodaje da je komunikacija ključna.

Bez obzira na to što je teško, djeca se vremenom uspješno prilagode školskim obavezama.

“Ključ za uspješan povratak u školu je strpljenje i kontinuirana podrška od strane nastavnika i roditelja, što pomaže djeci da se osjećaju sigurno i motivisano u novoj školskoj godini”, kaže učiteljica Danijela za “Nezavisne novine”.

Nezavisne

Povezani članci

Evo kolike su plate u regionu

Nedavno je dogovoreno povećanje minimalca za sljedeću godinu u Srbiji. Ipak, ova zemlja je u sredini liste u poređenju sa zemljama regiona. U odnosu na razvijenije države Evrope, daleko je iza njih. Prema najnovijim podacima, 114.000 radnika u Srbiji prima najnižu zaradu. Prema odluci o povećanju minimalca koja je nedavno donesena, minimalna zarada u 2025. […]

Zašto baš sada treba kupovati pelet i koliko tona treba prosječno domaćinstvo: Teško je na ovim vrućinama misliti o tome, ali VRIJEME JE ZA NABAVKU OGREVA

Ovo ljeto je jedno od najvrelijih koje se pamti, temperature su rekordne, pa mnogi posežu za rashladnih uređajima, kojima je planula i prodaja i ugradnja. Iako će možda zbog ovih vrućina zvučati malo smiješno, ali hladno vrijeme će brže nego što se misli, a samim tim i potreba za ogrevom. Pelet je najbolje kupovati van […]