Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Sokolac: Za asfaltiranje lokalnih puteva 1,2 miliona KM

22 Oktobar 2024
2 min.
Sokolac: Za asfaltiranje lokalnih puteva 1,2 miliona KM

 Sokolačko Šumsko gazdinstvo “Romanija” završilo je sve planirane radove za ovu godinu na rekonstrukciji lokalnih puteva na području opštine Sokolac u ukupnoj dužini 10,5 kilometara, za šta je obezbijeđeno 1.297.000 KM, rekao je Srni tehnički direktor ovog gazdinstva Goran Kosorić.


Kosorić je dodao da je u ovoj godini Gazdinstvo radilo i na popravci šumskih kamionskih puteva, za šta je utrošeno 230.000 KM.

On je istakao da je jučerašnjim završetkom asfaltiranja dionica Tegovi – Mangurići u dužini od oko 250 metara, Palež – Dobrovoje oko 300 metara i Kruševci – Alibegovići 510 metara realizovan projekat rekonstrukcije lokalnih putnih pravaca u mjesnim zajednicama Kaljina, Knežina, Ravna Romanija, Ćavarine, Margetići i Sokolovići.

“Ovoj godine smo radili rekonstrukciju 22 lokalna putna pravca iz više razloga – prema području gdje ima šume, kao protivpožarne puteve, ali i za naselja gdje ima više stanovništva da bi pomogli prvenstveno poljoprivrednim proizvođačima da ostanu na svojim imanjima, da im omogućimo kvalitetniju infrastrukturu, te bolju povezanost sa tržištem, centrom opštine i regije”, rekao je Kosorić.

On je naveo da su izvođači radova na rekonstrukciji i popravci puteva bili preduzeća “Romanijaputevi” i “Dolovi”.

Poljoprivrednik Milomir Zoranović iz sela Kazmerovići, udaljenog šest kilometara od magistralnog puta Podromanija – Rogatica, rekao je Srni da su ovogodišnjim asfaltiranjem dionice Pavičići – Kazmerovići oko 800 metara puta mještani konačno dobili “žilu kucavicu”, koju se očekivali decenijama.

NJegovo domaćinstvo godišnje mljekari isporuči oko 70.000 litara milijeka, ali, kako kaže, mlijeko je morao da vozi do prvog asfaltnog puta, jer otkupljivač nije želio da dolazi do njegove farme u selu lošim makadamskim putem.

Zoranović sada nadu polaže u obećanje da će i preostali dio od 1.600 metara lokalnog puta do njegovog sela biti asfaltiran u naredne dvije-tri godine, što bi omogućilo da vozilo mljekare dolazi do kuće proizvođača.

On je istakao da ovdašnji poljoprivrednici, kao rekorderi u proizvodnji mlijeka na Sarajevsko-romanijskoj regiji, godišnje svojoj opštini donose novu vrijednost od skoro 5.000.000 KM.

SRNA

Povezani članci

Na Palama u subotu veliki Naučni skup

 Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu biće domaćin 13. Naučnog skupa o temi “Pravo između zaštite i zloupotrebe”, na kojem je učešće najavilo 240 autora i koautora iz 26 zemalja svijeta, koji će biti održan u subotu, 26. oktobra, na Palama. Za učešće na Naučnom skupu, koji se organizuje povodom Dana Pravnog fakulteta, prijavili su […]

ŠG “Romanija” ove jeseni pošumljava 25 hektara zemljišta

Na području kojim gazduje sokolačko Šumsko gazdinstvo “Romanija” ove jeseni biće pošumljeno 25 hekatara zemljišta za šta je obezbijeđeno 58.795 sadnica smrče, crnog i bijelog bora, rekao je Srni tehnički direktor Gazdinstva Goran Kosorić. Pošumljavanje se obavlja na lokalitetima Krnja jela, na području Skorlina i Maluši, lokalitetu Šenkovići, lokalitetu Jasik na području Rakitnice, na lokalitetu […]