Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Šta kaže Kremlj o francuskim “rafalima” za Srbiju

30 Avgust 2024
1 min.
Šta kaže Kremlj o francuskim “rafalima” za Srbiju

Nakon što je Beograd juče potpisao ugovor sa Parizom o nabavci 12 vojnih aviona “rafal”, za Srbiju stiže poruka i iz Rusije. 

Odluku Beograda da kupi francuske vojne avione je izbor Srbije komentarisaa je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, tokom koje je potpisan ugovor o nabavci 12 novih aviona “rafal”.

– To je izbor naših srpskih prijatelja. Prirodno je da se svaka zemlja rukovodi ekonomskim i drugim motivima pri donošenju ovakvih odluka, rekao je Peskov reagujući na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da trenutno nije moguće za Beograd da kupi avione iz Rusije ili Kine.

Francuski predsednik je, podsetimo, juče doputovao u Beograd i poručio da poštuje partnerstvo Srbije sa drugim zemljama – Rusijom i Kinom, ali da je ugovor o “rafalima” pokazatelj promena i evropskog duha Srbije. Lider Srbije sa svoje strane je izjavio da je kupovina “rafala” velika stvar za Srbiju, ali i da je ponosan na politiku Beograda i odbijanje da uvede sankcije Rusiji, prenose agencije.

Povezani članci

Otkriveno: Zbog ovih propusta se dogodio atentat na Trampa

Američka obavještajna služba potvrdila je bezbjednosne popuste koji su “omogućili” pokušaj ubistva republikanskog predsjedničkog kandidata SAD Donalda Trampa i otkrila da agenti nikada nisu uputili lokalnu policiju da obezbedi krov zgrade koju je koristio napadač. Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da je istraga otkrila da agenti iz sjedišta Tajne službe i […]

Olujno nevrijeme pogodilo Rumuniju, ima poginulih 

Pet osoba stradalo je u olujnom nevremenu koje je pogodilo istočnu Rumuniju. Spasilačke službe borile su se da spasu 95 ljudi u teško pogođenim istočnim okruzima Galati i Vaslui, saopštilo je Odjeljenje za vanredne situacije ne navodeći detalje o načinu smrti preminulih, prenose mediji. Helikopter “Blek hok” raspoređen je u Galati kako bi pomogao u […]