Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

U četvrtak otkrivanje i osveštanje spomenika “Beli anđeo”

01 Oktobar 2024
2 min.
U četvrtak otkrivanje i osveštanje spomenika “Beli anđeo”

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštaće u četvrtak, 3. oktobra, spomenik “Beli anđeo” u Memorijalnom kompleksu u Istočnom Novom Sarajevu.

Otkrivanje i osveštanje spomenika planirano je za 18.00 časova, saopšteno je iz Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Inicijativu za izgradnju Memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim srpskim civilima Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u 20. vijeku pokrenuo je gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić.

Memorijalni kompleks čini jedinstven prostor u čijem središtu se nalazi skulptura Belog anđela uzdignuta na plato koji podsjeća na kameno guvno kao simbol zborišta, okupljanja i zajedništva.

Dodatne akcente kompleksa čine tri manja kružna platoa sa bronzanim reljefima na kojima su predstavljene tri pravoslavne svetinje – Stara crkva na Baščaršiji, Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice i Crkva Svetog Preobraženja na Pofalićima, kao i informacioni digitalni paneli sa podacima o stradalim srpskim civilima.

Istraživanje i evidentiranje civilnih žrtava zločina, gradonačelnik je povjerio stručnom timu koji predvodi direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović.

Stručni tim je do sada prikupio podatke o oko 10.000 stradalih srpskih civila u Sarajevu i Sarajevsko-romanijskoj regiji u tri rata tokom 20. vijeka, ali taj broj nije konačan, s obzirom na to da je riječ o dugotrajnom procesu koji će biti nastavljen i u narednim godinama, istaknuto je u saopštenju.

Program povodom otkrivanja i osveštanja spomenika svojim nastupom obogatiće a kapela sastav koji se bavi očuvanjem srpske tradicionalne muzike “Srbski pravoslavni pojci”, guslar Dušan Pejić i pjesnik Ognjen Kandić.

SRNA

Povezani članci

Vlada dala saglasnost za izgradnju gondole Pale – Jahorina

Generalni direktor “Sarajevo-gasa” i predsjednik NO OC “Jahorina” juče je gostovao na gradskoj televiziji gdje je govorio o podršci Vlade Republike Srpske za razvoj Pala. Elek je pokazao dokument koji je odbrila Vlade Republike Srpske za izgradnju godnole Pale – Jahorina i otkrio da je to idejni projekat prvog predsjednika Republike Srpske. Govorio je i […]

Škipina poklonio šahovsku tablu i najavio besplatne preglede za penzionere i subvencije za banjsko liječenje

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Pale Damjan Škipina poklonio je svojim najstarijim sugrađanima šahovsku tablu, koja je iscrtana na paljanskom šetalištu, i šahovske figure, izrazivši na taj način mali znak pažnje i poštovanja prema najstarijoj populaciji. “To je moj skromni doprinos našim penzionerima sa željom da budu zdravi i svoje penzionerske dane provode na našem […]