Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

U Trnovu obilježeno 30 godina od pogibije 15 pripadnika 1. gardijske motorizovane brigade GŠVRS (FOTO)

29 Septembar 2024
3 min.
U Trnovu obilježeno 30 godina od pogibije 15 pripadnika 1. gardijske motorizovane brigade GŠVRS (FOTO)

U Trnovu je obilježeno 30 godina od pogibije 15 pripadnika Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske u borbama za odbranu opštine Trnovo, Treskavice i Bjelašnice.

Ova brigada, popunjema mladom vojskom, bila je jedna od udarnih jedinica koja je prošla neka od najtežih ratišta u Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Velikim dijelom je zaslužna za odbranu Trnova, kao jednog od nastradalnijih mjesta u Republici Srpskoj.

Kroz Prvu gardijsku motorizovanu brigadu, osnovanu na Bogojavljenje 93.godine, prošlo je više od sedam hiljada boraca, a njih 117 je život položilo na svom ratnom putu za slobodu Srpske. Ova brigada prošla je sva ratišta na području Republike Srpske, a najveći dio rata proveli su na platou Treskavice i Bjelašnice, između Trnova i Kalinovika.

Upravo na području Treskavice je oktobra 1994.godine kao devetnaestogodišnjak ranjen, a zatim i zarobljen gardista Darko Ćulibrk. U zarobljeništvu je proveo više od tri mjeseca.

“U povlačenju sa tog prostora došlo je do mog ranjavanja. Muslimanske jedinice, mislim da je 82. Fočanska bila u pitanju, su me našli tek sutradan i zarobili me. Taj prvi dan me nišu našli, jer sam bio prikriven između nekog kamenja. Žao je života mladih ljudi, jer smo mi, na tim prostorima, svi pretežno imali 18-19 godina”, rekao je Ćulibrk.

Oko 600 gardista suprostavilo se neprijetelju koji je brojao oko 15.000 vojnika sa svim sredstvima borbene i logističke podrške.

Predsjednik Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Željko Dakić rekao je da je 1. oktobra 94. godine u ofanzivi muslimanske vojske na području Treskavice i Bjelašnice ubijeno 15 gardista, dok ih je za manje od dva sata ranjeno 39.

“Htjeli su da zauzmu Trnovo i Rogoj i da se spoje sa svojim snagama u enklavi Goražde i da izađu na Drinu. Cilj im je bio da presjijeku Repuliku Srpsku teritorijalno na dva dijela. Svakako, da su oni uspjeli u toj svojoj namjeri ko zna kakav bi dalji tok rata bio i u kakvom bi obliku Srpska bila danas”, rekao je Dakić.

U znak zahvalnosti, opština Trnovo jednoj od ulica dodijelila je naziv 1. gardijske motorizovane brigade. Lokalna zajednica i ovim obilježavanjem čuva sjećanje na poginule pripadnike ove junačke brigade. Zamjenik načelnika opštine Trnovo Ljiljana Milić naglasila je da je opština Trnovo jedna od najstradalnijih opština u Republici Srpskoj, i da je za odbranu Srpske život dao 121 borac i 101 civil.

Povodom obilježavanja 30 godina od pogibije 15 gardista u odbrani Trnova i Kalinovika u Centru za kulturu Trnovo održana je kulturno-duhovna akademija, a u Spomen kapeli kod crkve Svetog velikomučenika Georgija održan je istorijski čas.

Obilježavanje 30 godina od pogibije gardista organizovali su Udruženje gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, opština Trnovo i Opštinska boračka organizacija.

Povezani članci

Karan i Kostrešević u posjeti Staničnom odjeljenju policije Mokro

 Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević posjetiće danas Stanično odjeljenje policije Mokro, opština Pale, koje se nalazi u novim prostorijama ove mjesne zajednice. Karan i Kostrešević će Stanično odjeljenje policije Mokro posjetiti u 13.00 časova, najavljeno je iz MUP-a Srpske. Planirane su izjave za novinare.

Preminuo primarijus doktor Momir Janković

Specijalista neuropsihijatrije primarijus doktor Momir Јanković /74/ preminuo je nakon kraće bolesti, saopšteno je iz Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu. Doktor Јankoviće rođen je 1950. godine u Gazivodama, opština Sokolac, gdje je i pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Medicinski fakultet završio je u Beogradu 1977. godine, a 1984. godine specijalizaciju iz neuropsihijatrije. Edukaciju iz kliničke […]