Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Usvojen izvještaj o radu načelnika o radu u organima četiri javna preduzeća

30 Septembar 2024
2 min.
Usvojen izvještaj o radu načelnika o radu u organima četiri javna preduzeća

Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su danas izvještaj o radu načelnika u organima četiri komunalna preduzeća u vlasništvu opštine, kao i informacije o radu ovih kolektiva.


Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić izjavio je nakon sjednice da sama činjenica da nije bilo nijedne kritike na današnjem zasjedanju pokazuje da su sva komunalna preduzeća ostvarila bolji rezultat nego u proteklim godinama.

“Svako komunalno preduzeće ima svoje određene probleme sa kojima se susreće, ali iz godine u godinu ona bilježe rast. Najznačajnije ulaganje bilo je u preduzeće `Toplane-INS`, u čiju rekonstrukciju je prošle godine uloženo šest miliona KM. Sa tom investicijom je obezbijeđeno normalno poslovanje ove toplane u narednim decenijama”, naveo je Katić.

Prema njegovim riječima, Komunalno preduzeće “Sveti Marko”, uprkos poteškoćama u poslovanju, iz godine u godinu poboljšava svoje usluge.

“Preduzeće `Vodovod i kanalizacija` imalo je određenih problema kada je riječ o vodosnabdijevanju. Istočno Novo Sarajevo jedina je od tri opštine koja je uložila ogromna sredstva i u kaptiranje novih izvorišta, rezervarske prostore i u rekonstrukciju filterskog postrojenja”, napomenuo je Katić.

On je rekao da stanovnici Istočnog Novog Sarajeva trpe teret drugih lokalnih zajednica koje nisu nijednu KM uložile u kaptiranje novih izvorišta.

“Bitno je da ćemo od iduće godine krenuti sa rekonstrukcijom filterskog postrojenja, povećanjima dodatnih kapaciteta rezervoarskih prostora, dodatnim povećanjima kroz bušotine u Topliku i Tilavi koje se rade”, naveo je Katić.

On je istakao da su eksploataciono-istražne bušotine završene, te da je u toku proces rješavanja imovinskopravnih odnosa i eksproprijacije kako bi mogle biti obezbijeđene dodatne količine vode.

Odbornici su usvojili i godišnji izvještaj o sprovođenju sedmogodišnje Strategije razvoja opštine za prošlu godinu, donesene 2022. godine, u kojem je, prema Katićevim riječima, navedeno da je do sada ostvareno 31 odsto svih ciljeva.

Katić je rekao da se poboljšanje vidi u parametrima koji se odnose na broj zaposlenih, priliv stanovništa i migracioni saldo, ali i prosječnu platu, te privredni rast i razvoj Istočnog Novog Sarajeva.

“Želim da istaknem podatak da je, sa nekih 160 miliona KM privrednog rasta i ostvarenja prihoda u 2021, u prošloj godini ostvaren privredni rast viši od 400 miliona KM svih proizvoda koji se plasiraju i proizvode na području ove opštine. To je jasan pokazatelj da je Strategija dobro planirana”, naglasio je Katić.

Na današnjoj sjednici usvojena je odluka i o dodjeli poslovnog prostora na privremeno korištenje Savezu opština i gradova Republike Srpske.

SRNA

Povezani članci

Jovičić: Prioritet izrada socijalne karte domicilnog stanovništva

 Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Istočni Stari Grad Miljan Jovičić rekao je da je uvjeren da će u ovoj lokalnoj zajednici doći do promjena i da će, u saradnji sa Vladom Republike Srpske i republičkim institucijama, konačno biti stvoreni uslovi za dostojan život stanovnika ove opštine. Jovičić je izjavio da će kao budući načelnik opštine […]

Karan i Kostrešević u posjeti Staničnom odjeljenju policije Mokro

 Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević posjetiće danas Stanično odjeljenje policije Mokro, opština Pale, koje se nalazi u novim prostorijama ove mjesne zajednice. Karan i Kostrešević će Stanično odjeljenje policije Mokro posjetiti u 13.00 časova, najavljeno je iz MUP-a Srpske. Planirane su izjave za novinare.