Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Vakcina ima dovoljno, a mnogo je oboljelih od morbila: Ovo su svi simptomi koji ukazuju na bolest, a osoba je NAJZARAZNIJA KADA NEMA NIKAVE TEGOBE

23 Juli 2024
3 min.
Vakcina ima dovoljno, a mnogo je oboljelih od morbila: Ovo su svi simptomi koji ukazuju na bolest, a osoba je NAJZARAZNIJA KADA NEMA NIKAVE TEGOBE

Mnoge je potresla vijest o smrti dvojice tinejdžera od 17 i 18 godina iz BiH. Oba smrtna slučaja dovode se u vezu sa morbilima.

Dječak iz Kantona Sarajevo od 17 godina nije bio vakcinisan protiv morbila, rekli su iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Godinu dana stariji mladić bio je iz Zenice.

Od decembra prošle godine, kada se u Federaciji BiH registruje obolijevanje od morbila, prijavljen je 6.491 slučaj. Tokom ovog perioda bilo je 476 slučajeva koji su trebali hospitalizaciju, a velika većina oboljelih nije bila vakcinisana protiv morbila, rečeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Napominju da vakcina ima dovoljno, a na roditeljima poručuju da je imunizacija najbolja mjera za sprječavanje obolijevanja, razvoja komplikacija i umiranja od zaraznih bolesti.

Prema podacima Instituta za Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske, do 19. jula morbilima je zazažena 271 osoba. Najviše slučajeva je u Bijeljini, 198, zatim u Banjaluci 27, Istočnom Novom Sarajevu 14, Istočnoj Ilidži 13. Najviše oboljelih ima od jedne do četiri godine.

Inače, poslije inkubacije (period od momenta ulaska virusa morbila u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba) od 7 do 18 dana, dolazi do pojave povišene temperature, sekrecije iz nosa, kašlja, konjunktivitisa (vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci). Nabrojani simptomi traju 2 do 4 dana, poslije čega dolazi do skoka temperature (preko 40°C), pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, a ospe se potom šire na trup i ekstremitete.Oboljela osoba je zarazna posljednjeg dana inkubacije (kada je još uvijek bez tegoba), 4 dana prije izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe, objašanavaju ljekari. Upravo je to najopasnije, jer osoba širi virus, a da toga nije ni svjesna.

Morbile su jedna od najzaraznijih virusnih bolesti u medicini, koja se vrlo lako prenosi. Poznato je da jedno oboljelo dijete može da zarazi četrdesetoro druge djece.

Pedijatri ističu da su najugroženija mala djeca koja još nisu dovoljno porasla da prime vakcinu, jer se ona prima između 12. i 15. mjeseca, te pacijenti koji imaju različita hronična oboljenja ili terapiju koju imunološki sistem smiruje i pacijenti u starijem dobu.

Komplikacije

Komplikacije su češće kod djece mlađe od 5 godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga, gubitak vida. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1.000 oboljelih sa navedenom komlikacijom dolazi do smrtnog ishoda.

-Da bi spriječili epidemiju potrebno je u svakom naselju nastojati da se vakciniše najmanje 95 odsto djece koja nisu vakcinisana – poručuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Srpskainfo

Povezani članci

Ubijen maloljetni migrant u Bihaću

U sukobu migranata u Bihaću jedno lice je smrtno stradalo, a u toku je potraga za počiniocem, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona /USK/. Prema izvještaju iz policije, sukob više lica dogodio se juče u 18.25 časova na gradskom šetalištu u Borićima, u neposrednoj blizini migrantskog kampa u kojem su smještene osobe iz […]

U Spomen-parku Garavice kod Bihaća postavljena ratna zastava BiH

Ratna zastava BiH postavljena je u Spomen-parku Garavice kod Bihaća, gdje je na najbrutalniji način pobijeno desetine Srba u Drugom svjetskom ratu i gdje će danas biti obilježene 83 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, među kojima je bio veliki broj djece. Zastava je na mjestu gdje to nije dozvoljeno, čak ni po federalnim […]