Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Vučić: Mir važniji od svega

23 Septembar 2024
2 min.
Vučić: Mir važniji od svega

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na panelu u okviru Samita o budućnosti u Njujorku da je danas mir važniji od svega, ali da ga niko ne vidi kao pravu vrijednost.

“Bitno je imati mir, a ne konflikte”, rekao je Vučić.

On je istakao da se međunarodno prvo primjenjuje na velike sile, koje, kako kaže, koriste mir u svoju korist.

“Sve velike sile treba podsetiti da ne treba da krše međunarodna prava”, rekao je Vučić.

On je naglasio da Srbija podržava Pakt budućnosti, bez obzira što želi bolje razumijevanje za male zemlje.

Ističe da je bitno naći balans između zapadnih interesa i vladavine prava i zahtjeva drugih država.

“Srbija poštuje norme i regulativu međunarodnog prava, ona je i moderna zemlja sa velikom stopom rasta i nije spremna da žrtvuje svoje tradicionalne vrednosti”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao novinarima u Njujorku, pred početak Samita o budućnosti, da po Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN privremene institucije samouprave u Prištini nemaju prava na postojanje i formiranje bilo kakvih oružanih snaga.

“Nije to nešto što može da ugrozi Vojsku Srbije, ali može da ugrozi opstanak Srba na Kosovu, nema nikakve sumnje”, rekao je Vučić.

On je naveo da će u okviru Generalne skupštine UN sutra održati govor čiji će glavni dio biti o Kosovu i Metohiji i narušavanju svih principa međunarodnog javnog prava.

SRNA

Povezani članci

Na Dunavu u Hrvatskoj od jutros na snazi vanredne mjere odbrane od poplava

U Hrvatskoj su od jutros na Dunavu na snazi vanredne mjere odbrane od poplava, nakon što je izmjereni vodostaj rijeke rano jutros bio iznad 670. Vrhunac vodenog talasa koji dolazi iz Mađarske očekuje se u Hrvatskoj u srijedu i sve službe su spremne za njegov dolazak. – Dežuramo 24 sata, sve smo pripremili, u rezervi […]

Vučić: Glavni dio govora u UN u utorak biće o Kosovu i Metohiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će tokom boravka u Njujorku imati puno važnih sastanaka sa svjetskim liderima, kao i da će u okviru Generalne skupštine UN u utorak održati govor čiji će glavni dio biti o Kosovu i Metohiji i narušavanju svih principa međunarodnog javnog prava. “Glavni deo za nas je 24. […]