Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Vujičić: Cvijanovićeva ukazala na štetnost jednostrane rezolucije

01 Maj 2024
2 min.
Vujičić: Cvijanovićeva ukazala na štetnost jednostrane rezolucije

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je u obraćanja u Savjetu bezbjednosti UN na najbolji način predstavila Republiku Srpsku i argumentovano ukazala na štetnost i posljedice usvajanja najavljene rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, izjavio je Srni poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Miroslav Vujičić.

Vujičić je istakao da je Cvijanovićeva tokom noćašnjeg obraćanja putem video-linka članovima Savjeta bezbjednosti eksplicitno navela da BiH može opstati isključivo ako se poštuju interesi tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

“Članovi Savjeta bezbjednosti su imali priliku da čuju kakav je stav Republike Srpske o jednostranoj rezoluciji. Posebno je očigledno bilo kako su pozitivno reagovale Kina i Rusija. Bitna je da se čuje stav Republike Srpske, a ne samo Bošnjaka i Kristijana Šmita, koji predstavlja bošnjačku stranu”, naglasio je Vujičić.

Prema njegovim riječima, Cvijanovićeva svoj posao obavlja na najbolji mogući način, što je i noćašnje obraćanje u Savjet bezbjednosti potvrdilo.

“Vidjeli ste da predstavnici zamalja članica Savjeta bezbjednosti Kristijana Šmita ne oslovljaju kao visokog predstavnika, čemu su doprinijele aktivnosti srpskog člana Predsjendištva. Vrijeme je da se konačno raskrinka Kristijan Šmit, a da Republika Srpska ima mogućnost da iznese svoju stranu kada su u pitanju događaji iz skorije istorije BiH”, poručio je Vujičić.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je u sinoćnjem obraćanju ukazala da u BiH trenutno postoji nekoliko velikih izazova po mir i stabilnost u BiH, a većinu koriste u raznim manipulacijama i iniciraju strani i domaći politički akteri koji nastoje da “ponovo napišu” Dejtonski sporazum, Ustav BiH, zakone BiH i međunarodno pravo.

Predstavnici Rusije zakazali su vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti kako bi upozorili da je BiH na ivici oružanog sukoba, ali i zbog toga što je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti pokrenuo priču o rezoluciji o Srebrenici.

SRNA

Povezani članci

Cvijanović: Informisala sam SB UN da se Bećirović obraća u ličnom svojstvu, a ne u ime Predsjedništva i svih u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović potvrdila je za Srnu da je informisala Savjet bezbjednosti UN da će se Denis Bećirović na današnjoj sjednici obratiti u ličnom svojstvu, a ne u ime Predsjedništva, niti u ime svih u BiH. Na pitanje Srne da li je informisala Savjet bezbjednosti da bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović […]

Košarac: Za BiH najbolje da rezolucija o Srebrenici bude povučena

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da je predložena rezolucija o Srebrenici potpuno nepotrebna i netačna i da bi za BiH i pokretače rezolucije bilo najbolje da je povuku. “To bi bilo najbolje za BiH. To bi bilo najbolje i za dobre odnose Bošnjaka, Srba i svih ostalih”, rekao je Košarac novinarima na […]