Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

ANSA: Glasanje odgođeno jer nije usaglašen tekst dokumenta

27 April 2024
2 min.
ANSA: Glasanje odgođeno jer nije usaglašen tekst dokumenta

Glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici, koje je prvobitno bilo zakazano za 2. maj, odgođeno je i neće se dogoditi prije 6. maja, objavila je italijanska agencija ANSA pozivajući se na saznanja iz diplomatskih izvora u UN.


Izvori navode da novo odlaganje proističe iz neuspjeha da se finalizira konačan tekst dokumenta.

Agencija podsjeća da je ovo drugo odgađanje u vezi sa rezolucijom.

Rukovodstvo Srbije i Republike Srpske snažno se protivi rezoluciji o Srebrenici koju je predložio stalni predstavnik BiH u UN Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti Predsjedništva BiH, a koje su podržale NJemačka i druge velike sile Zapada.

Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte. Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mjestu.

SRNA

Povezani članci

Kovačević: Izlaganje Cvijanovićeve u UN primjer odgovornog državničkog ponašanja

 Delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević istakao je da je izlaganje člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Željke Cvijanović na sjednici Savjeta bezbjednosti UN sasvim sigurno učinilo ponosnim svakog čovjeka Republike Srpske. “Činjenica da je Cvijanović, iako je njeno izlaganje bilo potpuno argumentovano i utemeljeno isključivo na činjenicama, otvoreno naglasila […]

Dragu Mitrovića isti neprijatelji klali dva puta u dva rata

Drago Mitrović iz srebreničkog sela Podravanje, koji je preživio ustaško klanje u Drugom svjetskom ratu, nakon čega je ostao nijem i sa traumama, ponovo je 1992. godine uhvaćen kada su ga zaklali potomci onih čijim kamama je izmakao 1941. godine, priča za Srnu profesor Miloš Mitrović i ističe da je slučaj njegovog strica jedinstven. Mitrović, […]