Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Obilježeno 29 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije; Dodik: Paraju riječi da za zločine niko nije odgovarao (FOTO/VIDEO)

27 April 2024
2 min.
Obilježeno 29 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije; Dodik: Paraju riječi da za zločine niko nije odgovarao (FOTO/VIDEO)

U Gradišci je obilježeno 29 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije u hrvatskoj zločinačkoj akciji Bljesak. Za samo 36 časova protjerano je 15.000 Srba, ubijeno 283 ljudi, od kojih 107 civila među kojima i 12 djece.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik istakao je da je najgore što niko nije odgovorao za zločin nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji.

– Ali je važno da se mi okupljamo svake godine i pokazujemo pijetet stradalim Srbima. Nastavićemo da gradimo budućnosti u skladu sa našim interesima – rekao je Dodik.

Ponovio je da je srpski narod najviše stradao na prostoru bivše SFRЈ.

– Izborili smo se za naša prava i našu Republiku Srpsku. Naša zemlja je Srpska, kao i Srbija – rekao je Dodik na obilježavanju.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je put spasa na rijeci Savi postao put nasilja i smrti i da je to najveća opomena, te da su danas potrebni jedinstvo, kao i jačanje Republike Srpske i njenih institucija.

– Ovo je najveća opomena da trebamo biti budni uvijek i da buduće generacije grade mostove suživota i vodeći računa o identitetu – istakao je Adžić u obraćanju na današnjem obilježavanju u Gradišci.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je u obraćanju da je važno da se podrži projekat vizuelnog arhiva srpskog stradanja jer svijet treba da vidi kolektivnu srpsku žrtvu i da su Srbi opet ti koji gledaju u budućnost.

RTRS

Povezani članci

Dodik: Za eskalaciju krize odgovoran je Satler koji je izabrao da bude francuska sobarica

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je za eskalaciju krize u BiH odgovoran upravo šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, koji je izabrao da umjesto evropskog ambasadora bude francuska sobarica. “Satler je svjedok svih opstrukcija od bošnjačkih političkih elita koje traju godinama. Satler je svjedok rušilačke politike SAD u BiH […]

Mitropolit Hrizostom počasni građanin opštine Foča

Opština Foča obilježila je Dan opštine – 9. maj, svečanom sjednicom lokalnog parlamenta na kojoj su dodijeljene dvije povelje opštine – Dejanu Bokonjiću i posthumno Petku Čančaru, te dva priznanja počasnog građanina, Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i Slavku Dunjiću. Petko Čančar preminuo je 15. marta ove godine, a tokom političke i pravne karijere bio […]