Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti

27 April 2024
1 min.
Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti

Major Vuko Čvoro prerano nas je napustio na današnji dan, 27. aprila 2016. godine u svojoj 58. godini života, ostavivši iza sebe neutješnu majku, suprugu, sinove, snahe i unučad.

Disciplinovanost, iskrenost, pravednost i odgovornost bile su vrline koje su krasile ovog čovjeka, prvenstveno sina, supruga, oca i djeda, a zatim borca Vojske Republike Srpske, koji je dva puta krvario za otadžbinu, a zatim i kao policijskog službenika CJB, odnosno Policijske uprave Istočno Sarajevo, u kojoj je proveo posljednje godine života.

Vuko Čvoro je rođen 6. septembra 1958. godine u selu Miošići, podno junačke gore Romanije, kakav je i sam bio. Osnovnu školu završio je u Prači, dok je srednju mašinsku tehničku školu završio u Palama. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, smjer Odbrana i zaštita.

Odbrambeno-otadžbinski rat ga zatiče u kasarni “Slaviša Vajner Čiča” u Lukavici sa činom kapetana prve klase. Sredinom 1992. godine Glavni štab Vojske Republike Srpske ga postavlja za komandanta 2. Pračanskog bataljona, a godinu dana nakon toga je prekomandovan na čelo 2. Kasindolskog bataljona.

U zimu 1994. godine dolazi na čelo 4. bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa, gdje je dočekao kraj rata u činu majora.

Katera

Povezani članci

U ponedeljak okrugli sto “Rusija, Ukrajina i balkanske paralele”

Međunarodni naučno-ekspertski okrugli sto “Rusija, Ukrajina i balkanske paralele” biće održan u ponedjeljak, 13. maja, na Univerzitetu Istočno Sarajevo, a skupu će prisustvovati i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov. Organizatori okruglog stola su Institut istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Centar društvene informacione saradnje “Evropa” iz Ruske Federacije i Predstavništvo Ruskog istorijskog društva u […]

U nedelju zbog trke obustava saobraćaja u Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži

U određenim ulicama u opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža u nedjelju, 12. maja, biće obustavljen saobraćaj zbog održavanja maratonske trke, a vozačima se preporučuje da koriste alternativne putne pravce kako ne bi došlo do saobraćajnih gužvi, dužih zadržavanja ili zastoja, saopšteno je iz Policijske uprave Istočno Srajevo. Obustava će trajati od 9.00 do […]