Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Vuk Janković riješio višedecenijski matematički zadatak

24 April 2024
1 min.
Vuk Janković riješio višedecenijski matematički zadatak

 Učenik prvog razreda Gimnazije “Jovan Dučić” u Trebinju Vuk Janković uspio je da riješi zadatak iz geometrije koji je profesor Vladimir Stojanović postavio prije skoro 60 godina.


Stojanović je danas u trebinjskoj Gimnaziji uručio mladom matematičaru novčanu nagradu, udžbenike za talente, kao i udžbenike koje je ranije pisao i kojih više nema u prodaji.

On je novinarima rekao da je zadatak koji ima dva rješenja postavio kao mlad profesor na skupovima i takmičenjima matematičara, ali da je jedino Vuk Janković uspio da ga riješi.

Janković je rekao da mu je čast da je upoznao istaknutog profesora Stojanovića, ističući da je zadatak bio težak, ali da je za takmičarsku matematiku potrebna doza kreativnosti i ispitivanje različitih ideja.

Vuk Janković će uskoro učestvovati na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Bugarskoj.

SRNA

Povezani članci

Nesahranjena vojska i vidanje bratoubilačkih rana

Porodica vjerskog referenta Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini /JVuO/, Sveštenomučenika Budimira Sokolovića, nakon što je emigrirala u SAD tokom šezdesetih i sedmadesetih godina prošlog vijeka nikada nije odustajala od potrage za posmrtnim ostacima svog nesahranjenog supruga i oca. Prvo je u SAD otišao stariji sin Vasilije 1966, a zatim i mlađi Vladimir sa majkom […]

Dodik: Nadležne službe će sačuvati bezbjednost

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni, povodom navoda da veći broj Bošnjaka sutra u Potočarima planira okupljanje kako bi isprovocirala Srbe i tako izazvali incidente, da je to stvar za nadležne službe u Srpskoj koje će to veoma efikasno riješiti. “Vjerujem da postoje takvi umovi koji bi pokušali na takav način nešto da […]