Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Besplatni preventivni pregledi dojki od 14. do 24. oktobra u Bolnici “Srbija”

10 Oktobar 2024
2 min.
Besplatni preventivni pregledi dojki od 14. do 24. oktobra u Bolnici “Srbija”

Bolnica “Srbija” u Istočnom Sarajevu organizuje od 14. do 24. oktobra besplatne preventivne preglede dojke, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Pregledi se organizuju povodom Mjeseca borbe protiv raka dojke, a u dogovoru sa Udruženjem žena oboljelih od raka dojke i reproduktivnih organa “FeminIS”.

Preglede će u Poliklinici obavljati primarijus doktor Milorad Šupić, specijalista opšte hirurgije svaki radni dan, osim utorka, od 10.00 do 14.00 časova.

Termin za pregled može se zakazati na broj telefona: 057/325-300 – lokal 387, svaki radni dan od 7.30 do 14.00 časova.

Cilj organizovanja besplatnih pregleda je podizanje svijesti kod žena, da u što većem broju dođu na pregled kako bi u slučaju ranog otkrivanja raka dojke mogućnost izliječenja bila veća.

Najbolja preventivna mjera za rano otkrivanje raka dojke su pregledi i samopregledi dojki, kasnije ultrazvuk i mamografija kada su šanse za izliječenje mnogo veće, nego kada žene dođu u već zapuštenoj fazi, što je nažalost jako učestalo, ističe se u saopštenju.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena. Najšćešće se javlja u periodu od 40 do 75 godine.

Samopregledi kod žena su jako bitni, jer žena najbolje poznaje svoje dojke i može da osjeti ukoliko postoji neki problem ili promjena.

Najčešći simptomi kod raka dojke su pojava kvržice na dojci, uvlačenje bradavica, iscjedak iz dojke, uvlačenje i crvenilo kože i uvećanje dojke.

Liječenje raka dojke je jako kompleksno i dugotrajno. Najbitnije je otkriti promjene na vrijeme, da bi se blagovremeno mogla odrediti terapija.

SRNA

Povezani članci

Počeo trodnevni Međunarodni simpozijum “Agrosim”

Na Jahorini je danas otvoren Međunarodni poljoprivredni simpozijum “Agrosim 2024” za koji je prijavljeno 776 naučnih radova autora iz 80 zemalja. Radovi su iz oblasti poljoprivrede, šumarstva, ekologije i zaštite životne sredine, te proizvodnje i prerade hrane. Otvaranju je prisustvovao i pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Republike Srpske Saša Lalić, koji […]

Jevtić: Promovisati ideju o brizi o mentalnom zdravlju

Pomoćnik direktora Zavoda za forenzičku psihijatriju u Sokocu Mile Jevtić rekao je da je veoma značajno promovisati ideju o brizi o mentalnom zdravlju, na istom nivou kao i o brizi o fizičkom zdravlju, a samim tim liječiti mentalne bolesti kao i sve druge. Jevtić je povodom 10. oktobra, Svjetskog dana mantalnog zdravlja, rekao da se […]