Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Bijela kuća: Spremni smo dodatnim sankcijama odgovoriti Dodiku

01 Juli 2024
1 min.
Bijela kuća: Spremni smo dodatnim sankcijama odgovoriti Dodiku

Portparol Bijele kuće Džejk Saliven poručio je da će „Sjedinjene Američke Države nastaviti odgovarati na secesionizam i napade na Dejtonski mirovni sporazum“.

Istakao je da su „SAD zabrinute zbog povećanih prijetnji teritorijalnom integritetu BiH od strane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika“.

-Nastavitćemo odgovarati na secesionističke akcije i napade na Dejtonski mirovni sporazum, uključujući korišćenje dodatnih sankcija – rekao je Saliven.

Izrazio je podršku Kristijanu Šmitu i „korišćenju Bonskih ovlašćenja kada je to potrebno, odnosno za odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

-Nastavićemo da budemo uz građane BiH i njihov cilj postizanja demokratske i prosperitetne BiH integrisane u evroatlantsku zajednicu – kazao je Saliven.

Dodik je u petak potvrdio da je završen dokument o mirnom razdruživanju BiH i poručio da će iza toga stati i Vlada, i parlament Srpske.

On je u razgovoru za portal Sputnjik istakao da je dokument donijet imajući u vidu nemogućnost da Bosna i Hercegovina normalno funkcioniše, čak ni u okvirima Dejtonskog sporazuma koji je, kako kaže, razvaljen intervencijama najviše stranaca, uz asistenciju Bošnjaka a bez konsultacija sa druga dva naroda u BiH, Srbima i Hrvatima.

Povezani članci

Mladići teško ranjeni u terorističkom napadu na sjeveru Izraela

Dva mladića su ranjena nožem u današnjem terorističkom napadu u tržnom centru u Karmielu na sjeveru Izraela i nalaze se u kritičnom stanju, saopštile su hitne službe. U saopštenju se navodi da su dva mladića u 20-im godinama prebačena u medicinski centar u Nahariji, prenio je Tajms of Izrael. Schreckliche Bilder aus einem Einkaufszentrum in […]

Uragan Beryl razorio karipsko ostrvo: Sve je izgubljeno, gotovo svi smo beskućnici

Gotovo svaki objekt na ostrvu Union, koji je dio Svetog Vincenta i Grenadina, sravnjen je sa zemljom ili teško oštećen nakon snažnog uragana Beryl. “Ostrvo je u užasnom stanju nakon što je Beryl prošao. Gotovo svi su beskućnici. Jedva da je ijedna zgrada ostala stajati. Kuće su sravnjene, ceste su blokirane, električni stupovi leže po […]