Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

CIK “izvukla” Vukovića, uprkos odluci Narodne skupštine Republike Srpske

01 Juli 2024
1 min.
CIK “izvukla” Vukovića, uprkos odluci Narodne skupštine Republike Srpske

Centralna izborna komisija danas je žrijebanjem, dvije godine nakon opštih izbora, dodijelila mandat u Domu naroda PS BiH iz reda srpskog naroda iz Republike Srpske kandidatskoj listi PDP-a (Nenad Vuković), uprkos odluci Narodne skupštine Republike Srpske.

S obzirom da delegate iz Republike Srpske bira Narodna skupština Republike Srpske, ovim načinom izbora delegata u CIK-u izigrana je volja građana.

Drugi kandidat bila je Snježana Novaković Bursać iz SNSD-a, koja tu funkciju odlukom Narodne skupštine Republike Srpske obavlja već dvije godine.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je rekao da Ustav i zakoni jasno propisuju da delegate u Dom naroda bira Narodna skupština, a ne CIK i kuglice, te da ako nešto nije bilo u redu, izbore treba ponoviti u Skupštini, a ne preko Suda i CIK-a modelirati izbornu volju naroda.

Podsjećamo, Sud BiH odbio je ranije žalbu SNSD-a na odluku CIK-a koja je ponovo priznala listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

RTRS

Povezani članci

Košarac: Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava važan istorijski dokument

Član Predsjedništva SNSD–a Staša Košarac uputio je iskrene čestitke poslanicima i Narodnoj skupštini Republike Srpske na usvajanju Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, napominjući da je ovo važan istorijski dokument koji tretira najvažnije nacionalne ciljeve srpskog naroda u 21. vijeku. “U Deklaraciji smo se jasno opredijelili za mir i […]

Nastavak suđenja za zločine u Dobrovoljačkoj ulici

Pred Sudom BiH danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje Ejupu Ganiću i drugim optuženim za zločine nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine. Na ročištu 29. maja, svjedok Tužilaštva BiH Zoran Adžić ispričao je kako je ranjen u koloni u Dobrovoljačkoj 3. maja, nakon čega je prebačen na Klinički centar Univerziteta […]