Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Matematičari širom sveta danas slave Međunarodni dan broja Pi

14 Mart 2022
3 min.
Matematičari širom sveta danas slave Međunarodni dan broja Pi

Od 2009. godine se zvanično svakog 14. marta u zemljama širom sveta obeležava Međunarodni dan broja Pi (π), odlukom Predstavničkog doma SAD.

Ovaj simbol odlično poznajete, jer se svakodnevno sa njim susrećete u zbirkama zadataka iz matematike, testovima i domaćim zadacima, ali da li ste znali da postoji čitav pokret poklonika ovog broja, a čak i takmičenje u pamćenju njegovih decimala?

Pročitajte sve zanimljivosti o broju Pi, koje do sada verovatno niste znali.

Šta simbolizuje broj Pi?

Pi je matematička konstanta, čija je približna vrednost 3,14159, a može se definisati kao odnos obima i prečnika kruga.

Oznaka za ovaj broj potiče od grčke reči „perimetar”, a čak dva naučnika su zaslužna za njeno korišćenje. Matematičar Vilijam Džouns je taj koji je simbol Pi uveo u matematiku davne 1707. godine, ali ga je tek nakon 30 godina popularizovao Leonard Ojler, švajcarski matematičar i fizičar.

Broj sa najviše decimala

Ono po čemu je broj Pi prepoznatljiv skoro svakome jeste to što ima beskonačno mnogo decimala. Kada se ovaj broj zaokruži na 64 decimalna mesta, on izgleda ovako:

π ≈ 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 5923

Pi je iracionalan broj (ne može da se izražava kroz razlomke), pa njegov decimalni zapis nema kraja. U istoriji matematike, mnogo naučnika je pokušalo da što preciznije izračuna vrednost ovog broja, ali im to nije pošlo za rukom.

Pi

Koliku je popularnost stekao ovaj broj, pokazuje i takmičenje u pamćenju što više njegovih decimala, koje se svake godine održava na današnji dan u zemljama širom sveta, ali i u našoj državi.

Danijel Tampet drži evropski rekord

Danijel Tampet

Tridesetosmogodišnji Britanac Danijel Tampet poznat je po nadimku „Brainman”, jer ima dar da jednostavno rešava sve matematičke probleme, uči strane jezike velikom brzinom i pamti dugačke sekvence brojeva, zbog čega nam je posebno interesantan.

Naime, ovaj mladi genijalac je na današnji dan 2004. godine postao evropski rekorder u recitovanju decimala broja Pi po sećanju, za koji smatra da je najlepša stvar na svetu. Za pet sati i devet minuta, Danijel je uspeo da se seti čak 22.514 cifara broja Pi. Fascinantno, zar ne?

Učenje matematike jača moždane vijuge

Baš ovakvi matematički fenomeni kao što je broj Pi kod učenika razvijaju ljubav prema matematici i svim njenim dostignućima. A da bi osnovci, srednjoškolci i budući studenti što bolje razumeli i naučili matematiku, pomaže im i OKmatematika, online platforma za učenje ove nauke.

Povezani članci

Turski popis iz 1455. otkrio  da su naši preci uglavnom nosili neobična imena

U turskom popisu iz 1455. godine vidi se da su Srbi nekada nosili sasvim drugačija imena. Predstavljamo vam neka imena kojima su se u prošlosti nazivali Srbi, a koja su danas ili potpuno izašla iz upotrebe ili se jako rijetko mogu čuti, a neka i nikada! U njih imamo uvid zahvaljujući turskom popisu u oblasti […]

Ginisov rekord u Posušju? Svinja na svijet donijela čak 26 mladih!

Ivan Bešlić – Stević, dugogodišnji proizvođač zdrave hrane iz Posušja, nedavno je svjedočio pravom prirodnom fenomenu na svom imanju. Ovaj poznati uzgajivač domaćih životinja pozvao je novinare kako bi zabilježili nevjerovatan događaj koji se, prema njegovim riječima, nikada ranije nije dogodio. Naime, jedna od njegovih prasica donijela je na svijet nevjerovatnih 26 mladih, od kojih […]