Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

NASA lansirala svemirsku letjelicu na Јupiterov satelit Evropa (VIDEO)

15 Oktobar 2024
2 min.
NASA lansirala svemirsku letjelicu na Јupiterov satelit Evropa (VIDEO)

Američka Nacionalna agencija za svemirska istraživanja (NASA) lansirala je svemirsku letjelicu na satelit Evropa, zaleđeni Јupiterov mjesec, gdje bi, kako se vjeruje, mogao da postoji vanzemaljski oblik života u ogromnom okeanu ispod ledene površine.

Letjelica “Europa Clipper” će putovati pet i po godina do Јupitera, gdje će ući u orbitu oko ovog ogromne gasne planete i proći blizu satelita Evropa, prenosi AP.

Na putu ka Јupiteru, ukoliko ne iskrsnu nepredviđeni problemi, letjelica teška šest tona, najveća koju je NASA ikada izgradila za planetarnu misiju, proći će pored Marsa i vratiti se u orbitu Zemlje prije nego što se katapultira ka Јupiteru i preleti više od tri milijarde kilometara da bi 2030. godine stigla na svoje odredište.

Naučnici su gotovo sigurni da ispod Evroprine ledene kore postoji dubok zaleđeni okean i ukazuju da može biti i života, što čini ovaj mjesec jednim od pogodnijih mjesta za potragu za životom.

Ipak, letjelica “Europa Clipper” neće tragati za nekim oblikom života jer nema detektore za tu vrstu istraživanja.

Instrumenti i sonde letjelice će pregledati površinu satelita Evropa u potrazi za tragovima organskih jedinjenja i detektovaće gasove koji se oslobađaju, kako bi procijenili da li je Јupiterov satelit pogodan za život.

Tanjug

Povezani članci

Pjongjang uništio dijelove puta koji spajaju dvije Koreje; Seul odgovorio hicima upozorenja

Vlasti Sjeverne Koreje uništile su dijelove puta koji spajaju tu zemlju sa Јužnom Korejom, javila je južnokorejska novinska agencija Јonhap, pozivajući se na izvore iz Združenih šefova generalštabova Јužne Koreje. U izvještaju se navodi da je uništavanje dijelova puta uticalo na linije saobraćaja na zapadu i istoku Korejskog poluostrva, prenio je TASS. – Sjeverna Koreja […]

Sijarto: Budimpešta će blokirati sankcije ukoliko joj se zabrani kupovina ruske nafte

Mađarska će staviti veto na evropske sankcije Rusiji ukoliko se ukine izuzeće Budimpešte od zabrane kupovine ruske nafte, izjavio je za RIA Novosti mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. “Sankcije se obično preispituju u ciklusu od šest mjeseci. Sve dok su sankcije na snazi, izuzeća za snabdijevanje Mađarske i Slovačke naftom moraju ostati, jer ćemo […]