Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Orban: Brisel rizikuje “ekonomski hladni rat” sa Pekingom

04 Oktobar 2024
1 min.
Orban: Brisel rizikuje “ekonomski hladni rat” sa Pekingom

EU rizikuje da uđe u “ekonomski hladni rat” sa Kinom i Mađarska će glasati protiv plana Brisela da uvede veće carine za uvoz kineskih električnih vozila, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

AP piše da se očekuje da će EU danas usvojiti prijedlog da se dovrši uvođenje većih carina za uvoz električnih vozila iz Kine, ali je Orban naglasio da će Mađarska da glasa protiv prijedloga i upozorio da će tendencija Evrope ka protekcionizmu uništiti ekonomiju bloka.

“Ono što nas tjeraju da radimo, što radi EU, je ekonomski hladni rat. To je najgora stvar koja može da se dogodi Evropi. Ukoliko se to nastavi, evropska ekonomija će umrijeti”, upozorio je Orban.

On je rekao da protekcionizam EU predstavlja ogromnu opasnost za ekonomiju Mađarske, koja je orijentisana ka izvozu.

Prema njegovim riječima, zapadni partneri, uključujući EU, “napali” su Mađarsku zbog njene politike kako bi je odvratili od puta ekonomske neutralnosti.

“Ono što stoji iza svakog napada je to da oni pokušavaju da natjeraju Mađarsku u blok u kojem se oni nalaze, gdje mislim da nema rasta, razvoja niti budućnosti”, dodao je Orban.

SRNA

Povezani članci

Lavrov: Dejtonski sporazum i kosovsko pitanje dobar primjer sabotaže odluka SB UN

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su sabotaže odluka o Dejtonskom sporazumu i o Kosovu i Metohiji dobar primjer sabotaža odluka Savjeta bezbjednosti UN. Lavrov je u autorskom tekstu objavljenom na sajtu ruskog MIP-a, naveo da Zapad želi da pretvori platformu UN u instrument za propagiranje svojih koristoljubivih namjera. On je rekao […]

Kažnjeni sa skoro 14.000 maraka zbog branja gljiva

Njemačka carina je kaznila četvoro državljana Švajcarske sa 7.000 evra (13.690 maraka) jer su pokušali da preko granice prenesu skoro 70 kilograma gljiva koje su ubrali u blizini Švarcvalda. Kako je prenio portal “Tagesschau”, carinskim pregledom su pronađene gljive među kojima je bio i zaštićeni vrganj. Nadležni su saopštili da su švajcarski državljani značajno premašili dozvoljenu […]