Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Počeo Sveeparhijski sabor u spomen na sveštenomučenike Mitropolije dabrobosanske

13 Juli 2024
1 min.
Počeo Sveeparhijski sabor u spomen na sveštenomučenike Mitropolije dabrobosanske

Sveeparhijski sabor u spomen na sveštenomučenike Mitropolije dabrobosanske počeo je jutros kod crkve Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Istočnoj Ilidži.

Svetu arhijerejsku liturgiju služi Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, uz sasluženje Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, te sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije.

Sveti arhijerejski sabor SPC u maju 2005. godine proglasio je svetim Sveštenomučenike dabrobosanske postradale od ustaša od 1941. do 1945. godine i od komunista nakon Drugog svjetskog rata.

Među Sveštenomučenicima dabrobosanskim su mitropolit dabrobosanski Petar /Zimonjić/ i vladika Varnava /Nastić/, ali i paroh glasinačko-košutički Velimir Mijatović, čije mošti od juna 2019. odlukom mitropolita Hrizostoma počivaju u Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu.

Prvo saborno proslavljanje bilo je 2021. u drevnom manastiru Vozućica, a potom u porti crkve Svetog proroka Ilije u Ilijašu.

SRNA

Povezani članci

Škipina pozvao Kojića na TV duel

Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ u Palama zavnično je započeo izbornu kampanju za lokalne izbore simboličnim postavljanjem prvog plakata na gradskom šetalištu. Građanima su se obratili kandidat za načelnika Pala Damjan Škipina kao i predstavnici koalicionih partnera, Demokratskog Narodnog Saveza (DNS), Republičke stranke Srpske (RSS), Ujedinjene Srpske (US) i Pokreta osnivanja Kneževine Srpske (POKS), sa kojima […]

SDS predstavio kandidate u Istočnoj Ilidži

Opštinski odbor SDS-a Istočna Ilidža ozvačinio je večeras početak predizborne kampanje predstavljanjem kandidata za načelnika opštine i odbornike u opštinskoj skupštini. Kandidat za načelnika Istočne Ilidže Marinko Božović pozvao je sve koji učestvuju u izbornoj kampanji u ovoj opštini, ali i u cijeloj Republici Srpskoj, da se koriste fer aktivnostima kojima će predstaviti političku borbu […]