Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Počeo trodnevni Međunarodni simpozijum “Agrosim”

10 Oktobar 2024
3 min.
Počeo trodnevni Međunarodni simpozijum “Agrosim”

Na Jahorini je danas otvoren Međunarodni poljoprivredni simpozijum “Agrosim 2024” za koji je prijavljeno 776 naučnih radova autora iz 80 zemalja.

Radovi su iz oblasti poljoprivrede, šumarstva, ekologije i zaštite životne sredine, te proizvodnje i prerade hrane.

Otvaranju je prisustvovao i pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Republike Srpske Saša Lalić, koji je u izjavi novinarima istakao značaj ovog skupa koji okuplja stručnjake i naučnike iz cijelog svijeta.

On je naveo da na skupu razmjenjuju ideje, iskustava, znanja i sve ono što prati modernu poljoprivredu i inovacije u ovoj oblasti, a paralelno sa tim i klimatske promjene, elementarne nepogode, čime je preopterećen ovaj sektor.

Vesna Milić, dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji organizuje ovaj simpozijum, rekla je da se skup organizuje već 15 godina, da će rad biti organizovan paralelno u sedam sekcija, a usmeno prezentovano oko 180 naučnih radova, dok će ostali radovi biti izloženi u okviru poster-sekcije.

Milićeva ističe da će tri uvodna referata prezentovati naučni radnici iz Velike Britanije, NJemačke i SAD.

“Zastupljeno je mnogo tema o biljnoj proizvodnji, pošto štetočine, korovi i bolesti nanose veliku štetu jer se više od 30 odsto smanjuje prinos. Takođe, biće i referati iz klimatskih promjena koje nam prave već godinama velike probleme, zatim teme iz šumarstva, ekologije, proizvodnje hrane”, navela je Milićeva.

Ona je istakla da će danas biti potpisan i važan ugovor o međunarodnoj saradnji između Šumarskog fakulteta u Voronježu i Univerziteta u Istočnom Sarjevu, čime će biti nastavljena saradnja u razmjeni nastavnika i studenata.

Predsjednik Naučnog odbora Simpozijuma “Agrosim” Dušan Kovačević iz Srbije rekao je da je u pitanju višegodišnja tradicija koja je dovela do toga da je ovo sada jedan od najjačih simpozijuma u BiH ali i u okolini.

On je naveo da je zastupljen veliki broj tema, te da je predmet prvog uvodnog referata sadašnji status poljoprivrede u svijetu, dok je drugi dio o biljnoj proizvodnji.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić navodi da je ovo najbolji skup u ovom dijelu Evrope kada je u pitanju poljoprivreda, šumarstvo, ekologija i proizvodnja hrane.

On kaže da je skup važan za Univerzitet u Istočnom Sarajevu jer su preko njega najvidljiviji u svijetu i u prostoru visokog obrazovanja, a osim toga, on je doprinio njihovom napretku i na globalnim rang-listama.

Profesor na Biotehnološkom fakultetu u Podgorici Zoran Jović rekao je da će na simpozijumu biti mnogo važnih tema, od kojih se najviše izdvajaju klimatske promjene koje prave razorne posljedice u svijetu.

On je dodao da su klimatske promjene najveći izazovi koje je čovječanstvo imalo u svojoj istoriji i da su zato ovakve konferencije značajne jer se na njima mogu razmijeniti iskustva, čuti nove stvari koje se poslije mogu primijeniti.

Učesnici simpozijuma moći će da direktno promovišu institucije i aktivnosti, proizvode, usluge, inovacije, da uspostave nove poslovne kontakte i saradnju, kreiraju nove projektne ideje, potpišu različite partnerske ugovore i razmijene znanja i ideje u poljoprivredno- prehrambenom sektoru.

Simpozijum organizuje Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa partnerima Poljoprivrednim fakultetom iz Beograda i Mediteranskim agronomskim institutom iz Barija.

Simpozijum koji se održava u hotelima “Termag” i “Vučko” trajaće do nedjelje, 13. oktobra.

SRNA

Povezani članci

Besplatni preventivni pregledi dojki od 14. do 24. oktobra u Bolnici “Srbija”

Bolnica “Srbija” u Istočnom Sarajevu organizuje od 14. do 24. oktobra besplatne preventivne preglede dojke, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove. Pregledi se organizuju povodom Mjeseca borbe protiv raka dojke, a u dogovoru sa Udruženjem žena oboljelih od raka dojke i reproduktivnih organa “FeminIS”. Preglede će u Poliklinici obavljati primarijus doktor Milorad Šupić, specijalista opšte […]

Jevtić: Promovisati ideju o brizi o mentalnom zdravlju

Pomoćnik direktora Zavoda za forenzičku psihijatriju u Sokocu Mile Jevtić rekao je da je veoma značajno promovisati ideju o brizi o mentalnom zdravlju, na istom nivou kao i o brizi o fizičkom zdravlju, a samim tim liječiti mentalne bolesti kao i sve druge. Jevtić je povodom 10. oktobra, Svjetskog dana mantalnog zdravlja, rekao da se […]