Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Predstavnik Kine: Autori i sponzori rezolucije o Srebrenici da konsultuju sve strane

01 Maj 2024
2 min.
Predstavnik Kine: Autori i sponzori rezolucije o Srebrenici da konsultuju sve strane

Kina smatra da autori i sponzori rezolucije o Srebrenici moraju da konsultuju sve strane, rekao je kineski ambasador u Savjetu bezbjednosti UN Geng Šuang.

Geng je na sjednici Savjeta bezbjednosti izrazio spremnost Kine da bude konstruktivno uključena u diskusijama i radu sa svim stranama kako bi ovo pitanje bilo rješeno.

On je rekao da je Kina dobila informaciju o nacrtu rezolucije o Srebrenici i svim kontroverzama koje je prate.

– Kina uvijek zastupa stav da ne treba zaboraviti istoriju, već izvlačiti pouke iz sličnih tragedija – naveo je Geng.

On je naveo da sukobi u bivšoj Јugoslaviji devedesetih godina prošlog vijeka predstavljaju mračno poglavlje istorije koje je praćeno žrtvama, stradanjem nedužnih civila svih etničkih grupa, te masakrom u Srebrenici koji je za svaku osudu.

Geng je izrazio nadu da će sve etničke grupe prihvatiti toleranciju i pomirenje, te da će zajedno raditi na očuvanju mira i stabilnosti.

– Stav Kine prema pitanju BiH je dosljedan i znači poštovanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta – rekao je Geng.

On je naveo da unutrašnja pitanja u BiH treba da rješavaju predstavnici konstitutivnih naroda, a da miješanja spolja, nametanja odluka i jednostrane sankcije nisu način za snižavanje međuetničkih tenzija.

Geng je pozvao sve strane da preduzmu oprezan i odgovoran pristup i da izbjegavaju vršenje spoljnog pritiska i miješanje u unutrašnja pitanja BiH.

Prema njegovim riječima, OHR je proteklih godina sprovođenjem bonskih ovlaštenja izazvao tenzije i nesuglasice umjesto da ih smiruje.

– Podsjećamo da su OHR i bonska ovlaštenja osmišljeni za posebna vremena, ali da ne treba da budu trajna kategorija. BiH je suverena zemlja i unutrašnja pitanja bi trebalo da dogovrom rješavaju njeni konstitutivni narodi – rekao je on.

RTRS

Povezani članci

Kovačević: Izlaganje Cvijanovićeve u UN primjer odgovornog državničkog ponašanja

 Delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević istakao je da je izlaganje člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Željke Cvijanović na sjednici Savjeta bezbjednosti UN sasvim sigurno učinilo ponosnim svakog čovjeka Republike Srpske. “Činjenica da je Cvijanović, iako je njeno izlaganje bilo potpuno argumentovano i utemeljeno isključivo na činjenicama, otvoreno naglasila […]

Dragu Mitrovića isti neprijatelji klali dva puta u dva rata

Drago Mitrović iz srebreničkog sela Podravanje, koji je preživio ustaško klanje u Drugom svjetskom ratu, nakon čega je ostao nijem i sa traumama, ponovo je 1992. godine uhvaćen kada su ga zaklali potomci onih čijim kamama je izmakao 1941. godine, priča za Srnu profesor Miloš Mitrović i ističe da je slučaj njegovog strica jedinstven. Mitrović, […]